Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Πάνος Γερμανός: με το ένστικτο της επιτυχίας


Αν υπάρχει μυστικό επιτυχίας στην επιχειρηματική πορεία του Πάνου Γερμανού, είναι η ικανότητα του να βλέπει μπροστά και κινείται εγκαίρως, να δημιουργεί χρυσές εταιρείες και να αποεπενδύει στη σωστή στιγμή, εξασφαλίζοντας μεγάλες υπεραξίες. Ένστικτο και καλά αντανακλαστικά οδηγούν μέχρι σήμερα στην επιτυχία τις επιχειρήσεις του, επιλέγοντας ιδανικά τον χρόνο και τον κλάδο των επενδύσεών του, σαν να ξέρει από πριν τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Έτσι έχτισε μια αυτοκρατορία, επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, τον όμιλο Olympia, που εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία του επιχειρείν του Πάνου Γερμανού αποτελείται από εταιρείες διαμάντια. Με δύο σημαντικές κινήσεις ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, αφού απέκτησε την Avis, τη μεγάλη εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και λίγο πριν έβαλε στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας την Play, αντλώντας 1 δις. ευρώ. Δύο κινήσεις που αποδεικνύει το μεγάλο ταλέντο του επιχειρηματία, να μπαίνει και να βγαίνει την κατάλληλη στιγμή γνωρίζοντας καλά τόσο να δημιουργεί υπεραξίες όσο και να τις εισπράττει την κατάλληλη στιγμή.

Το δύσκολο ξεκίνημα

Πριν από 40 χρόνια, ο Πάνος Γερμανός έφτασε στην Αθήνα από τις Mηλιές Πηλίου αφήνοντας πίσω δέκα αδέλφια. Δίνει εξετάσεις στο Οικονομικό της Νομικής και πετυχαίνει. Σπουδάζει δουλεύοντας και η καλή του τύχη τον έστειλε υπάλληλο σε επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας μπαταριών. Οι σπουδές του ολοκληρώθηκαν και εκείνος παρέμεινε στον τομέα των μπαταριών αφού το αλάνθαστο ένστικτό του έβλεπε προοπτικές. Tο 1980 άνοιξε το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών στην οδό Mπενάκη, το οποίο έμελλε να γίνει μια ισχυρή αλυσίδα.

Η αλυσίδα Γερμανός μετεξελίχθηκε μέσα από σημαντικές συμφωνίες και συνέργειες, σε ένα μοναδικό success story με περισσότερα από 1.000 καταστήματα στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 2006 είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικών πωλήσεων κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με περισσότερους από 5.000 εργαζομένους και καταστήματα σε επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και πΓΔΜ).

Το 1999 η εταιρεία «Γερμανός», μπήκε στο Χρηματιστήριο, ήταν η τελευταία μεγάλη δημόσια εγγραφή στο ελληνικό Χρηματιστήριο, πριν την κατάρρευση, από το οποίο άντλησε 70 δις. Δρχ. κεφάλαια που λίγο μετά δεν θα ήταν δυνατό να αντλήσει. Στα ανακοινωμένα σχέδιά του ήταν να αγοράσει την τότε Telestet κίνηση που ποτέ δεν έγινε αφού λίγο μετά η κρίση του Χρηματιστηρίου έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά και λίγα χρόνια μετά ακολούθησε …το αντίθετο, η πώληση της Γερμανός στην Cosmote, εξασφαλίζοντας σημαντικές υπεραξίες.

Το 2006 πώλησε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Ουζμπεκιστάν και το μερίδιό του στα τότε Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ-Duty Free(, εξασφαλίζοντας δύναμη πυρός πολλών εκατομμυρίων για τις επόμενες κινήσεις του.

Χρυσές επενδύσεις

Στο τέλος του 2006 δημιούργησε την OLYMPIA, έναν όμιλο με 6 αυτόνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου - Public, με 51 καταστήματα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας σε Ελλάδα και Κύπρο-, στον κλάδο της βιομηχανίας -SUNLIGHT, που έχει εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες-, με τη WESTNET, την εταιρεία διανομής προϊόντων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας και τη SOFTONE που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τη Sunlight, με έδρα το Νέο Όλβιο Ξάνθης, την είχε αποκτήσει από το 1991.Η μικρή εταιρεία που κατασκεύαζε βιομηχανικούς συσσωρευτές., σήμερα είναι μια βιομηχανία διεθνούς βεληνεκούς που παράγει μια ευρεία γκάμα μπαταριών και ξεχωρίζει παγκοσμίως, έχοντας παρουσία σε 114 χώρες. σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς , καλύπτοντας 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων.

Το 2005 ήταν επίσης μια σημαντική χρονιά για τις επενδύσεις του ομίλου, αφού τότε ξεκίνησε το δίκτυο καταστημάτων Public . Την εποχή εκείνη κυριαρχούσαν στην αγορά τα γαλλικά Fnac το concept των οποίων αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας των Public, το οποίο ωστόσο εμπλουτίστηκε και βελτιώθηκε. Η ισχυρή ρευστότητα των Public, από την πώληση της Γερμανός, σύντομα εξοβέλισαν τα Fnac από την ελληνική αγορά και σε λιγότερο από μία δεκαετία τα Public έγιναν η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων ψυχαγωγίας.

ΒΟΧ

ΤΙΤΛΟΣ

Κινήσεις-ματ με Avis και Play Mobile

Το 2007 ο Πάνος Γερμανός αποφάσισε να επενδύσει, με την Play, στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, όπου διατηρούσαν εδραιωμένη παρουσία ανταγωνιστές- γίγαντες, όπως η Orange της France Telecom, η Era Deutsche Telecom και η Plus στην οποία μετέχει η Vodafone.

Tον πρώτο χρόνο της δραστηριότητάς της, η εταιρεία του Γερμανού, Play Mobile κατέκτησε μόλις το 2% της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας όμως ο Πάνος Γερμανός όμως επέμεινε και η Play από ένα μερίδιο αγοράς 4,6% το 2008 έφθασε σήμερα να έχει το 27,6% έχοντας 14,3 εκατ. συνδρομητές.. Η δημόσια προσφορά του Ιουνίου 2017, με την οποία άντλησε 1 δις. ευρώ για το 47%, χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα πετυχημένη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά την τελευταία διετία. Επιπλέον, είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή ιδιωτικής εταιρείας στην Πολωνία και μία από τις πέντε μεγαλύτερες στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας.

H Αvis είναι το τελευταίο απόκτημα του ομίλου Olympia. H «είσοδος» του κ. Πάνου Γερμανού στη διαδικασία, άλλαξε τα δεδομένα καi τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού με αποτέλεσμα το Virtus South European Fund με τη στήριξη του Πάνου Γερμανού, να κερδίσει στη διεκδίκηση της Avis Hellas.

Η Avis Hellas έχει αποτιμηθεί στα 330 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δανείων ύψους 245 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από την Πειραιώς με ευνοϊκούς όρους. To 2016, η εταιρεία πέτυχε κύκλο εργασιών 152,5 εκατ., με ρεκόρ κερδών ebitda στα 76,3 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 19,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι προοπτικές της είναι μεγάλες δεδομένων των προοπτικών του κλάδου του τουρισμού.



Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ


Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου