Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Στη Νορβηγία οι πιο ακριβές παραλίες του κόσμου - φθηνές εμφανίζονται οι ελληνικές

Έρευνα του TravelBird για τις παραλίες του 2017 κατατάσσει συνολικά περισσότερες από 300 παραλίες παγκοσμίως ανάλογα με το ημερήσιο κόστος τους, με τις πιο ακριβές να βρίσκονται στη Νορβηγία, ενώ αντιθέτως τις πιο προσιτές στο Βιετνάμ. Έξι ελληνικές (Ναυάγιο, Κόκκινη Παραλία, Γερακινή, Ελαφονήσι, Πλάκα και Παλαιοκαστρίτσα) καταλαμβάνουν τις θέσεις 210, 239, 245, 258 και 275 αντίστοιχα.

Ο ΟΤΑ TravelBird κυκλοφόρησε πρόσφατα την ετήσια έρευνά της Beach Price Index, που περιλαμβάνει περισσότερες από 300 παραθαλάσσιες τοποθεσίες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές σε παραλία διακοπών μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά, όταν λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως η διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο πληθωρισμός. Το TravelBird ταξινόμησε τις παραλίες προκειμένου να παράσχει στους ταξιδιώτες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν μια “έξυπνη” απόφαση κατά την κράτησή τους για τις διακοπές τους.

Η εταιρεία εξέτασε για πρώτη φορά έναν εκτεταμένο κατάλογο των πιο δημοφιλών παραλιών του κόσμου, προτού αυτός μειωθεί σε μια τελική λίστα με μόλις 300 τοποθεσίες, κατατάσσοντάς τες ανάλογα με το ημερίσιο κόστος τους. Για την καλύτερη κατάταξη, εξετάστηκαν οι τιμές πέντε βασικών προϊόντων για κάθε προορισμό: το κόστος ενός μπουκαλιού αντιηλιακού (200 ml), ενός μπουκαλιού νερού (500 ml), μιας μπίρας (μπουκάλι 33 cl), μεσημεριανού γεύματος (συμπεριλαμβανομένου ποτού και επιδορπίου για ένα άτομο) και ενός παγωτού. Το άθροισμα αυτών των πέντε βασικών στοιχείων οδήγησε στην τελική ταξινόμηση κάθε παραθαλάσσιας τοποθεσίας. Όλες οι τιμές υπολογίστηκαν με το ίδιο μέγεθος προϊόντων και με τις νομισματικές συναλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 1ης Ιουνίου 2017.

Οι πιο ακριβές παραλίες


                                                               Η Kristiansand Beach στη Νορβηγία, η πιο ακριβή παραλία σύμφωνα με την έρευνα


Οι πιο φθηνές παραλίες


   Η παραλία Cua Dai beach στο Βιετνάμ, εμφανίζεται η φθηνότερη σύμφωνα με το Beach Price Index

Μερικά από τα ευρήματα της έρευνας:
  • Η αντιηλιακή κρέμα είναι πιο ακριβή όταν αγοράζεται από παραλίες στις Σεϋχέλλες, με κόστος 25,12 ευρώ για ένα μπουκάλι 200ml. Σε σύγκριση, η παραλία Cua Dai στο Βιετνάμ πουλάει τη λιγότερο ακριβή αντιηλιακή κρέμα στον κόσμο, μόλις 1,84 ευρώ ανά φιάλη.
  • Η παραθαλάσσια τοποθεσία με το πιο ακριβό μπουκάλι νερό είναι η παραλία Huk στη Νορβηγία, με κόστος 2,80 ευρώ για ένα μπουκάλι των 500ml. Η παραλία με το λιγότερο δαπανηρό μπουκάλι νερό είναι η Sunken City στην Αίγυπτο, όπου το ίδιο μέγεθος κοστίζει μόλις 0,19 ευρώ.
  • Η παραλία με την ακριβότερη μπύρα παγκοσμίως είναι επίσης η παραλία Huk στη Νορβηγία, όπου ένα μπουκάλι 33cl κοστίζει 8,33 ευρώ. Αντίθετα, ο κόλπος Soma Bay στην Αίγυπτο είναι ο παραθαλάσσιος προορισμός με την πιο φτηνή μπύρα, διαθέσιμη για μόλις 0,59 ευρώ.
  • Η παραλία Huk της Νορβηγίας διαθέτει ακόμη τα πιο ακριβά παγωτά στον κόσμο, με κόστος που αγγίζει τα 4,80 ευρώ έκαστο. Το El Gouna της Αιγύπτου είναι η παραλία με τα λιγότερο ακριβά παγωτά στον κόσμο, που κοστίζουν μόλις 0,49 ευρώ.
  • Το West Palm Beach στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα έχει το πιο ακριβό μεσημεριανό γεύμα στον κόσμο, που κοστίζει 26,99 ευρώ για ένα άτομο. Το El Gouna της Αιγύπτου είναι η παραλία με τα πιο προσιτά γεύματα, διαθέσιμα για μόλις 5,31 ευρώ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι πιο ακριβή από τις έξι παραλίες που συμπεριλαμβάνονται στη έρευνα είναι το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, με συνολικό κόστος 26,63 ευρώ, ενώ η πιο φθηνή η Παλαιοκαστρίτσα στην Κέρκυρα με 19.28 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου