Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

17 προγράμματα για 45.000 ανέργους έως το τέλος του 2017 (Αναλυτικά)


Προγράμματα που αναμένεται να εντάξουν στην αγορά εργασίας περισσότερους από 45.000 ανέργους έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα κι έως το τέλος του χρόνου.

Αποτελούν ένα συνδυασμό παλαιών και νέων προγραμμάτων, καθώς πλέον αξιοποιείται ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον προγράμματα σχεδιασμένα με βάση ηλικιακά κριτήρια καθώς και άλλα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Αναλυτικά, πρόκειται για τις εξής δράσεις:

1) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και άλλων Δημοσίων Φορέων για την απασχόληση ηλικίας ανέργων 55 – 67 ετών: Στόχος είναι να προκύψουν έως 10.000 ωφελούμενοι οι οποίοι θα καλύψουν θέσεις εργασίας στους δήμους και στις περιφέρειες όλης της χώρας. Θα μπορούν όσοι επιλεγούν να εργαστούν στις θέσεις που θα προκύψουν για ένα έτος, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με περιθώριο ανανέωσης για άλλο ένα έτος.

2) Πρόγραμμα για νέες θέσεις εργασίας (ΝΘΕ) σε νέους 25–29 ετών: στόχος είναι η δημιουργία έως 1.295 θέσεις εργασίας. Προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η ολοκλήρωση της φάσης κατάρτισης. Όσοι επιλεχθούν θα μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για χρονικό διάστημα έξι μηνών με αποδοχές έως 600 ευρώ το μήνα.

3) Πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων στον κλάδο υγείας: Αφορά 1.135 ωφελούμενους. Πρόκειται για συνέχεια του περσινού αντίστοιχου προγράμματος με την έννοια ότι τότε δεν καλύφθηκαν οι παραπάνω θέσης και ουσιαστικά προκηρύσσονται ξανά. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), στο σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, έως και 21/08/2017 και ώρα 12η μεσημβρινή.

4) Πρόγραμμα για νέες θέσεις εργασίας (ΝΘΕ) για νέους ηλικίας 18-24 ετών (β’ φάση εργασιακής εμπειρίας): Ίδιο πρόγραμμα με το προηγούμενο μόνο που διαφοροποιείται ως προς την ηλικία και ως προς την έναρξη που οριοθετείται για τον Αύγουστο. Στόχος είναι να προκύψουν έως 2.500 ωφελούμενοι.

5) Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμησης της ανεργίας στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και του εξαγωγικού εμπορίου: Είναι ένα από τα προγράμματα που «επέβαλλε» ο μηχανισμός διάγνωσης αναγκών στην αγορά εργασίας. Στόχος να τεθεί εν ισχύ έως την 1η Σεπτεμβρίου και να αποφέρουν έως 4.000 ωφελούμενους.

6) Συμβουλευτική υποστήριξη, κατάρτιση, πιστοποίηση και προώθηση στην απασχόληση ανέργων νέων 25–29 ετών στον κλάδο τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών: Είναι το δεύτερο από τα προγράμματα που προέκυψαν μέσω του μηχανισμού διάγνωσης. Αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και στόχος είναι να προκύψουν έως 1.000 ωφελούμενοι.

7) Υποστήριξη της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ένταξης ευάλωτων ομάδων: Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα αφορά έως 1.000 ωφελούμενους.

8) Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων ανέργων νέων ηλικίας 18 – 29 ετών: Πρόκειται για πρόγραμμα «παλιάς κοπής» με αφετηρία την 30η Σεπτεμβρίου και στόχο να αποφέρει έως 800 ωφελούμενους.
9) Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων ηλικίας 18–29 ετών: Επίσης η έναρξή του οριοθετείται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και στοχεύει στο να αποφέρει έως 1.700 ωφελούμενους.

10) Πρόγραμμα επανένταξης μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας) σε 34 Δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας: Πρόκειται για τη β’ φάση της Κοινωφελούς Εργασίας και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου με 6.317 ωφελούμενους.

11) Πρόγραμμα επανένταξης μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (νέα γενιά κοινωφελούς εργασίας) σε εγγειοβελτιωτικά έργα: Απόλυτα στοχευμένο στους ανέργους που βρίσκονται χωρίς δουλειά άνω των 12 μηνών και μπορούν να εργαστούν στα εγγειοβελτιωτικά έργα. Ξεκινάει έως την 1η Οκτωβρίου και στοχεύει σε 471 ωφελούμενους.

12) Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο αντικείμενο του digital marketing για ανέργους σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού – έναρξη προγράμματος 1η Οκτωβρίου 2017: Άλλο ένα πρόγραμμα που προέκυψε μέσω του μηχανισμού διάγνωσης και στοχεύει στο να προσφέρει άλλες 2.500 θέσεις απασχόλησης.

13) Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της ανεργίας στον κλάδο των υποδομών και των μεταφορών: Ξεκινάει επίσης έως την 1η Οκτωβρίου με στόχο 3.500 ωφελούμενους και αποτελεί και αυτό απόρροια του μηχανισμού διάγνωσης.

14) Δράσεις ολοκληρωμένης παρέμβασης για νέους έως 24 ετών: Ενεργοποιείται εντός του τρέχοντος έτους και στοχεύει σε 9.500 ωφελούμενους που έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη κατάρτιση.

15) Κέντρα στήριξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας: Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί εν ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και στοχεύει σε 420 ωφελούμενους.

16) Πιλοτικό πρόγραμμα για νέους 18 – 24 ετών σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης: Έναρξη έως 15 Σεπτεμβρίου με στόχο 325 ωφελούμενους.

17) Πιλοτικό πρόγραμμα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για νέους 25 - 29 ετών: Ξεκινάει επίσης έως τις 15 Σεπτεμβρίου και στοχεύει σε 175 ωφελούμενους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου