Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Έτσι διαμορφώνεται η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας


Έντονη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μεταξύ των ξενοδοχειακών ομίλων, εγχώριων και διεθνών, οι οποίοι παίρνουν θέσεις ώστε να εξασφαλίσουν παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Ο ελληνικός τουρισμός έχει καταστεί πόλος έλξης αμερικανικών, αραβικών τουρκικών και άλλων ξένων κεφαλαίων.
Παρά τις ελεύσεις νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ο αριθμός των ξενοδοχείων στην Αττική, με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), μειώθηκε κατά 3%, σε 649 μονάδες το 2016 από τις 669 το 2005, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των δωματίων μειώθηκε κατά 4,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κεντρικό τομέα της Αθήνας ο αριθμός των ξενοδοχείων μειώθηκε σε 226 μονάδες το 2016 από 256 το 2005.

King George
Για την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου King George υποβλήθηκαν, περί τις 16 μη δεσμευτικές προσφορές από Έλληνες και ξένους επενδυτές, κυρίως του ξενοδοχειακού τομέα.

Η Eurobank έχει αποτιμήσει στα βιβλία της το King George στην αξία των 50 εκατ. ευρώ και στις μη δεσμευτικές προσφορές υπάρχουν προσφορές υψηλότερες της εν λόγω αξίας.

Εντός του πρώτου 15νθημέρου του Αυγούστου, οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φάκελοι των δεσμευτικών προσφορών θα ανοιχτούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου και η Eurobank θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Λάμψα ενοικίασε το King George στις αρχές του 2013 για 10 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για 5 χρόνια και ακολούθως για άλλα 5 χρόνια ακόμη.

Η Eurobank έχει ενημερώσει για το αποτέλεσμα τη Λάμψα Α.Ε. –ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»–, που έχει ενοικιάσει το Κing George από τις αρχές του 2013. Και αυτό γιατί η Λάμψα Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα εξαγοράς του ξενοδοχείου με την πληρωμή ποσού προς την Eurobank ίσου με την υψηλότερη προσφορά. Αλλωστε, η τράπεζα, στο πλαίσιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος, έχει διευκρινίσει ότι «δεν αναλαμβάνει την υποχρέωση να ολοκληρώσει τη διαδικασία ή να πωλήσει το ακίνητο σε οποιονδήποτε από τους ενδιαφερομένους, και επιφυλάσσει σε αυτήν το δικαίωμα να πωλεί ή να διαθέτει και να εκμεταλλεύεται το ακίνητο με οποιονδήποτε τρόπο, οποτεδήποτε σε οποιονδήποτε και με οποιουσδήποτε όρους».

Athens Ledra 
Νέα εποχή για το ιστορικό ξενοδοχείο Ledra που έπειτα από πλειστηριασμό στο Ειρηνοδικείο Αθηνών πλειοδότης και μοναδικός ενδιαφερόμενος ήταν η μονοπρόσωπη εταιρεία "Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Hotel ΑΕ", η οποία εκπροσωπεί το αμερικανικό, επενδυτικό fund Hines που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά το ποσό η εταιρία προσέφερε 33,05 εκατ. ευρώ. Η Alpha Βank είχε θέσει τον πήχυ στα 33 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο πρώτος πλειστηριασμός είχε γίνει πριν ένα περίπου χρόνο, με τιμή εκκίνησης 47,8 εκατ. ευρώ.

Η Hines διαθέτει πάνω από 500 ακίνητα σε όλο τον κόσμο ενώ στην Ελλάδα η εταιρεία διαθέτει γραφεία. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για θετική εξέλιξη, ζητώντας την πρόσληψή τους και επαναλειτουργία του ξενοδοχείου.


Αστέρας Βουλιαγμένης 
H FOUR SEASONS φαίνεται να έχει σαφές προβάδισμα για την ανάληψη του management του ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, η λειτουργία του οποίου προγραμματίζεται, μετά την ανακαίνιση, τον Μάϊο του 2018.

Κέντρο Αθήνας 
Το Athens Lodge, άνοιξε στα μέσα Ιουνίου, βρίσκεται πλησίον της οδού Ερμού και 200 μέτρα από την υπαίθρια αγορά της πλατείας στο Μοναστηράκι, έχει θέα την Ακρόπολη και όπως θα διαπιστώσει κανείς, αν το επισκεφτεί, συνδυάζει το μοντέρνο design, τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα με την ελληνική φιλοξενία. Το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πολυτελές spa αλλά και δωμάτια με θέα στον Ιερό Βράχο.

Πρόσφατα ωστόσο νέες ξενοδοχειακές μονάδες προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο του προορισμού. Στη Λεωφόρο Συγρού 142 άνοιξε το «Athenaeum Grand Hotel», ενώ το «Kubic Athens», που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, θα υποδέχεται τουρίστες ως το πρώτο full digital ξενοδοχείο της πόλης. Το 2017 εξάλλου άνοιξε τις πύλες του και το «Electra Metropolis», στο κτίριο που στεγάζονταν το υπουργείο Παιδείας και σήμερα πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο με 217 δωμάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου