Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Sail Aegean: Από τις Βρυξέλλες στο Βόλο με όπλο τις ομορφιές του Αιγαίου


Το να ζεις αυτή την περίοδο στο εξωτερικό, μακριά από χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, συνιστά συνήθη πρακτική. Το να δραστηριοποιείσαι όμως επιχειρηματικά στην Ελλάδα και να επενδύεις σε μια ασταθή αγορά είναι από μόνο του ρίσκο. Όταν όμως αγαπάς την πατρίδα σου, η πρόκληση γίνεται αποδεκτή, και η ικανοποίηση ότι συνεισφέρεις στην ανάπτυξη του τόπου σου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει τη Sail Aegean, την εταιρεία διαχείρισης σκαφών που έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή του Βόλου.
Το Fortune Greece βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συνάντησε τον Άρη Λιάπη, 2ης γενιάς Έλληνα που «ισορροπεί» επιχειρηματικά μεταξύ Ελλάδας-Βελγίου, όντας επικεφαλής σε ένα σημαντικό επενδυτικό project στη χώρα μας. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα βοηθούσε την περιοχή του Βόλου και θα έδινε κίνητρα στα νέα παιδιά να μείνουν στον τόπο τους χωρίς να χρειαστεί για οικονομικούς λόγους να φύγουν στο εξωτερικό. Η απόφασή μας να τοποθετηθούμε επενδυτικά στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης ήταν συνειδητή. Ο τουρισμός στη χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com, o Άρης Λιάπης, ένας εκ των ιδιοκτητών της Sail Aegean.


Τόσο ο Άρης, όσο και ο θείος του Απόστολος που είναι η «ψυχή» της Sail Aegean, διαπίστωσαν πολύ σύντομα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ δυνατή τουριστικά λόγω κλίματος και φυσικού κάλλους, όμως η ανταγωνιστικότητά της πλήττεται σημαντικά από την έλλειψη υποδομών. Η έλλειψη μαρίνων, σε μια κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα, είναι αποτρεπτικός παράγοντας προσέλκυσης σκαφών, ενώ παράλληλα στερεί από το κράτος μια σημαντική πηγή εσόδων. Δεν το έβαλαν όμως κάτω.

Η διοίκηση της εταιρείας, αφού πραγματοποίησε έρευνα, που της στοίχισε 60.000 λίρες, ήρθε σε επαφή με τους Αρμόδιους Φορείς προτείνοντας να αναλάβει με δικά της έξοδα την κατασκευή πλατφόρμας ελλιμενισμού σκαφών σε μια μαρίνα 700 θέσεων. Όπως αναφέρει ο Άρης η συζήτηση που ξεκίνησε το 2009 ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση με αποτέλεσμα να αλλάξει το αρχικό πλάνο. «Το επόμενο βήμα ήταν να αγοράσουμε ένα οικόπεδο 20 χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο για να δημιουργήσουμε τη δική μας μαρίνα. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να αλλάξει τα τουριστικά δεδομένα της περιοχής».

Ο κόσμος φαίνεται να έχει αγκαλιάσει τη Sail Aegean που σταδιακά κερδίζει πιστούς οπαδούς από το εξωτερικό που ονειρεύονται να εξερευνήσουν εν πλω τις ομορφιές της Ελλάδας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας τον αριθμό των ιδιόκτητων σκαφών της από 1 σε 20. Τα σκάφη είναι μήκους από 10 έως 16 μέτρα και μόνο πέρυσι μετέφεραν 2.500 τουρίστες. Στο business plan του 2018 περιλαμβάνεται δε η απόκτηση 2-3 καινούριων σκαφών.

Όσο για τα δρομολόγια ξεκινούν αρχές Απρίλη και ολοκληρώνονται τέλη Οκτώβρη, με το μέσο κόστος ναύλωσης να διαμορφώνεται από τα 900 ευρώ και να φτάνει έως και τις 7.000 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο, το σκάφος, την παροχή υπηρεσιών και των αριθμό των επιβατών. Για ένα μέσο σκάφος 10 ατόμων η τιμή εκκίνησης ανά άτομο κυμαίνεται μεταξύ 300-350 ευρώ την εβδομάδα. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δυναμική παρουσία στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους τουρίστες στο Βόλο και τα νησιά των Σποράδων. Προς το παρόν δουλεύουμε κυρίως με Βέλγους, Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς, ενώ εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται και από τις χώρες των Βαλκανίων», προσθέτει ο Άρης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 είχε ξεκινήσει δρομολόγιο το οποίο συνέδεε αεροπορικά τις Βρυξέλλες με τον Βόλο δίνοντας στην ευρύτερη περιοχή μια τουριστική ώθηση. Δυστυχώς τα πράγματα για τους επιχειρηματίες του Βόλου δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελαν αφού δύο χρόνια μετά η Ryanair αποφάσισε να διακόψει το εν λόγω δρομολόγιο. Σήμερα το κενό αυτό έχει καλυφθεί από τις TUI και Condor που εκτελούν πτήσεις από 29 Απριλίου έως και τα μέσα Οκτωβρίου

Στο Βέλγιο μια εταιρεία μπορεί να συσταθεί μέσα σε μια ημέρα

Συγκρίνοντας την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με αυτή που ανθίζει στο Βέλγιο, ο Άρης υπογραμμίζει πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές, τις οποίες λαμβάνει σοβαρά υπόψη ένας επιχειρηματίας προτού προβεί στο επόμενο βήμα. «Στο Βέλγιο οι διαδικασίες είναι τέτοιες που σου επιτρέπουν να ανοίξεις μια επιχείρηση σε μόλις μια μέρα, όταν στην Ελλάδα θα χρειαζόσουν έξι μήνες λόγω γραφειοκρατίας».

Σε όσους μάλιστα συνεχίζουν να παραπονιούνται για την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα, ο Άρης απαντά πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ύψος της φορολόγησης όσο η αστάθεια του οικονομικό-πολιτικού περιβάλλοντος. «Και στο Βέλγιο η εφορία σε κάνει να νιώθεις ότι είναι “σφιγμένα” τα πράγματα, οπότε η φορολογική αντιμετώπιση στην Ελλάδα δεν μας ξενίζει. Στις Βρυξέλλες ο εταιρικός φόρος ανέρχεται σε 34% και σε 29% ο φόρος επί των μερισμάτων. Αυτό που μας ενοχλεί είναι οι αργοί ρυθμοί και η έλλειψη οργάνωσης. Στην Ελλάδα ούτε δωρεά δεν μπορείς να κάνεις». Προσθέτει δε πως αν οι Έλληνες αισθάνονται δυσφορία απέναντι στην υφιστάμενη φορολογική πολιτική είναι επειδή δεν αισθάνονται ανταποδοτικότητα από το Κράτος κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση των Βέλγων πολιτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου