Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Η ελληνική επιχειρηματικότητα επικεντρώνεται σε εστιατόρια, μπαρ, εμπόριο


Το 84% των νέων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το 2016 επικεντρώθηκαν σε κλάδους με εσωστρεφή προσανατολισμό όπως εστιατόρια, μπαρ, catering, λιανική τροφίμων και λιανεμπόριο, και μόλις το 16% σε εξαγωγικούς κλάδους σύμφωνα με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor Greece.

Επιπλέον, οι μοναδικοί κλάδοι που ιδρύθηκαν περισσότερες νέες εταιρείες πέρυσι σε σχέση με το 2012 ήταν ο τουρισμός και οι ιατρικές υπηρεσίες.

Θετικό ισοζύγιο, υπό την έννοια ότι οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τις διαγραφές, εμφάνισαν οι κλάδοι της εστίασης, του τουρισμού, των ιατρικών υπηρεσιών, του αγροτικού τομέα και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, 28.615 νέες εταιρείες συστάθηκαν το 2016, μειωμένες κατά 33% σε σύγκριση με το 2012 που είχαν ιδρυθεί 42.803. Επίσης, 35.159 διέκοψαν την λειτουργία τους με αποτέλεσμα το ισοζύγιο συστάσεων/διακοπών να επιδεινωθεί το 2016. Οι εταιρείες που είχαν διακόψει την λειτουργία τους ανέρχονταν σε 40.633 το 2012.

Πιο αναλυτικά, οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις, 5.613, ιδρύθηκαν στους κλάδους εστιατορίων, μπαρ, catering το 2016, μειωμένες κατά 41% σε σύγκριση με το 2012.

Επίσης, 3.200 νέες εταιρείες ιδρύθηκαν στον κλάδο λοιπό λιανεμπόριο, μειωμένες κατά 49%, ενώ 1.347 νέες εταιρείες ιδρύθηκαν στο κλάδο του τουρισμού, αυξημένες κατά 31% σε σχέση με το 2012.

Ακολουθούν οι κλάδοι των κατασκευών με 1.320, της μεταποίησης με 1.192 και των λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με 966 νέες επιχειρήσεις το 2016. Οι νέες εταιρείες ήταν μειωμένες κατά 25%, 29% και 16% αντίστοιχα σε σχέση με το 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου