Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί η Amazon κι άλλες εταιρίες καθιερώνουν λιγότερες ώρες εργασίας για τους υπαλλήλους τους;


Να αλλάξουν τα δεδομένα σε ότι αφορά τις ώρες που δουλεύει ένας full time εργαζόμενος, θέλουν η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρίες. Όχι βάζοντας περισσότερες ώρες στο κλασικό 8ωρο, αλλά κάνοντας το πρόγραμμα μικρότερο. Σε αυτό το μοντέλο έχει κινηθεί η Amazon. Η εταιρία έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορά υπαλλήλους της στο τμήμα HR, και σύμφωνα με αυτό οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται για 30 ώρες την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, 10:00 ως 14:00 Δευτέρα μέχρι Πέμπτη και τις 14 ώρες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας που υπολείπονται μπορούν να τις τοποθετήσουν οποιεσδήποτε ημέρες θέλουν, ανάλογα με το τι τους βολεύει καλύτερα. Λαμβάνουν το 75% των αποδοχών που θα έπαιρναν με το κλασικό 8ωρο και λαμβάνουν τα πλήρη οφέλη που δίνει η εταιρία.

«Πήραμε αυτή την απόφαση αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το παραδοσιακό χρονοδιάγραμμα πλήρους απασχόλησης δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους» τόνισε η Amazon σε σχετική ανακοίνωση της.

Δεν είναι όμως μόνο η Amazon που αναζητεί νέα μοντέλα εργασίας. Η ιντερνετική εταιρία Brath στη Σουηδία, απασχολεί τους εργαζομένους της για 6 ώρες την ημέρα. Προσφέροντας πλήρες πακέτο οικονομικών αποδοχών και οφέλη. Και μάλιστα η παραγωγικότητα των εργαζομένων έχει αυξηθεί.

«Σήμερα παίρνουμε περισσότερα σε 6 ώρες, από ότι άλλες εταιρίες σε 8 ώρες» λέει ο ιδρυτής της εταιρίας, Magnus brath, αναφερόμενος στο νέο εργασιακό μοντέλο. Και εξηγεί: «Πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι παραγωγικός και δημιουργικός σε 8 ώρες συνεχούς εργασίας. Οι 6 ώρες είναι πιο λογικές, ακόμα κι αν ο εργαζόμενος (όπως κάνουμε και εμείς) τσεκάρει τα νέα ή το Facebook για κάποιες στιγμές». Σε παρόμοια τακτική κινούνται και αρκετές άλλες μεγάλες ή μικρότερες εταιρίες, σε πολλά αναπτυγμένα κράτη.

Όπως σημειώνει το CNBC, μπορεί αυτό το μοντέρνο στιλ δουλειάς να έχει πολλά οφέλη, ωστόσο σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις δουλειές. Δεν γίνεται όλοι οι εργαζόμενοι να δουλέψουν λιγότερο, και η επιχείρηση στην οποία εργάζονται να λάβει τα ίδια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το CNBC, δεν γίνεται ένας brarista να εργαστεί 6 ώρες αντί για 8, και η καφετέρια να έχει τα ίδια οφέλη.

Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι οι πολλές ώρες εργασίας φθείρουν την υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet τον Οκτώβριο και στην οποία συμμετείχαν 600.000 άνδρες και γυναίκες, προκύπτει ότι οι υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας δημιουργούν προβλήματα υγείας. Ειδικά σε επαγγέλματα που το στρες και το άγχος είναι πολύ έντονα.

Θα μπορούσαμε, άραγε, να δούμε στην Ελλάδα ένα 6ωρο μοντέλο εργασίας, με πλήρη πακέτα αποδοχών; Μοιάζει δύσκολο, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου