Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Τα κινούμενα σχέδια της Σύρου


Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων εντάχθηκε στην crowdfunding πλατφόρμα Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας και καλεί τον κόσμο να υποστηρίξει την προσπάθειά του να αναπτυχθεί


Ο Φώτης Μαραγκός σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και έκανε MSc στη Ναυτιλία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως οικονομολόγος σε ινστιτούτο ερευνών. Από το 2014 ασχολείται με τον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης και των εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας, συνεργαζόμενος με νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα, συμμετέχει εθελοντικά σε δράσεις που σχετίζονται με τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες.

Εδώ και τρία χρόνια είναι συντονιστής κοινωνικών δικτύων του Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων. Από το περασμένο καλοκαίρι έχει αναλάβει και την κοινωνική δικτύωση της «Άνιμερτ», της νέας εκπομπής της ΕΡΤ για τα κινούμενα σχέδια και τον πολιτισμό τους. Τέλος, ο Φώτης έχει συμμετάσχει σε εκδόσεις εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού υλικού, ενώ αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά έντυπα.

Αυτή την περίοδο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Animasyros. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει ανεβάσει την καμπάνια χρηματοδότησής του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, όπου μέσω της μεθόδου του crowdfunding προσκαλεί όλους τους φίλους του να γίνουν συμμέτοχοι στις προσπάθειές του να στηρίξει και να προωθήσει αυτό το διακριτό πολιτιστικό προϊόν που λέγεται κινούμενα σχέδια. Ο ίδιος μας λέει δύο λόγια για το φεστιβάλ.

«Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων πραγματοποιείται από το 2008, στην Ερμούπολη της Σύρου. Περιλαμβάνει προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, καταξιωμένους δημιουργούς και σχολές στο χώρο της τέχνης της εμψύχωσης, ένα τμήμα (Aγορά), που αποτελεί πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και δημιουργίας συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ επαγγελματιών κινουμένων σχεδίων, εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά εργαστήρια για παιδιά, νέους επαγγελματίες, ΑΜΕΑ, και άτομα τρίτης ηλικίας, το εφαρμοσμένο εργαστήρι Making Of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το Φεστιβάλ καθώς και άλλες παράλληλες ψυχαγωγικές και άλλες δράσεις.


»Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό. Βασική επιδίωξη του Φεστιβάλ είναι να διατηρήσει τον βιώσιμο πυρήνα προβολής και προώθησης της τέχνης της εμψύχωσης στο κοινό που έχει ήδη δημιουργηθεί και να αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο αναφοράς των επαγγελματιών του χώρου, συνδέοντας δημιουργούς με επαγγελματικούς και καλλιτεχνικούς ομόλογούς τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Tο 2016, και για πρώτη φορά, ξεκίνησε και συνεχίζεται το #Animasyros_tour, σε όλη την Ελλάδα, σε μια στοχευμένη και οργανωμένη προσπάθεια διεύρυνσης κοινού και δικτύωσης του Φεστιβάλ. Την προηγούμενη χρονιά, το Animasyros επισκέφθηκε πόλεις όπως η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Τήνος & η Μύκονος.

»Μετά από 9 συνεχόμενα χρόνια πορείας, το Φεστιβάλ είναι σήμερα το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα είκοσι μεγαλύτερα στο κόσμο. Το Animasyros έχει αναπτύξει συνεργασίες με ξένες διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα (ενδεικτικά, πρεσβείες ΗΠΑ, Αυστραλίας, Τουρκίας, Αυστρίας Ολλανδίας, Ισραήλ, Ιράν, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας) με σκοπό την πολιτιστική ανταλλαγή στο τομέα του animation αλλά και με σημαντικούς δημοσίους φορείς στο τομέα του πολιτισμού, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, με αποτέλεσμα την επίτευξη κοινών δράσεων.

»Το Animasyros έχει καταφέρει να αναδείξει τη νησιωτικότητα σε συγκριτικό πλεονέκτημα του εγχειρήματος. Το Αρχιπέλαγος των Κυκλάδων έγινε σημείο αναφοράς για τα κινούμενα σχέδια, ακριβώς για αυτή τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Η μικρή κλίμακα της Ερμούπολης βοήθησε αρχικά να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυρήνας φίλων της τέχνης της εμψύχωσης, ώστε μετά από 9 χρόνια να μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια διεύρυνση κοινού που ξεπερνά το κοινό των Κυκλάδων και της χώρας γενικότερα.

»Το Αnimasyros αναπτύσσεται ραγδαία, διατηρώντας τις τρεις βασικές ιδρυτικές του αρχές που το διαφοροποιούν από συναφή κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και παγκοσμίως και είναι: 

1. Η δωρεάν πρόσβαση για το κοινό και τους επαγγελματίες σε όλες τις δραστηριότητες του Animasyros (Προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια, επαγγελματικές ομιλίες & συναντήσεις) 

2. Η υλοποίηση του Φεστιβάλ από μια πολυπληθή ομάδα παραγωγής που αποτελείται σε ποσοστό 80% από άτομα που προσφέρουν την εργασία τους σε εθελοντική βάση. Στην ομάδα μας θα βρεις δασκάλους, δικηγόρους, συμβούλους επιχειρήσεων, μηχανικούς κά, που τους ενώνει η αγάπη τους για το animation και η πεποίθηση ότι κάπου εκεί στη Σύρο υπάρχει μια εστία πολιτισμού που αξίζει να διατηρηθεί και 

3. Η επιλογή ως έδρας του Animasyros της πρωτεύουσας των Κυκλάδων έχει ως διαρκή σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής αποκέντρωσης, ως σημαντικού στοιχείου ανάπτυξης».

Info
Social Media/Animasyros



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου