Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Πως το internet... καταβροχθίζει θέσεις εργασίας


Η άνοδος του Διαδικτύου άλλαξε την παγκόσμια αγορά εργασίας και όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι η αρχή. Η επανάσταση που έφερε το διαδίκτυο είναι ότι έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιουργούνται με λίγους ή χωρίς καθόλου εργαζομένους μεσαίας ειδίκευσης ή χειρώνακτες, μετατοπίζοντας περαιτέρω την κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον οι επιχειρήσεις -σύμβολα της εποχής του ιντερνετ δεν έχουν μεγάλα μεγέθη απασχόλησης. 

Έτσι, η Alphabet Inc., ιδιοκτήτρια της Googleκαι η πιο πολύτιμη επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, απασχολεί 61.000 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η επόμενη πιο πολύτιμη εταιρεία, η Apple,απασχολεί 76.000 άτομα στην χώρα. 

Αντίθετα, στο αποκορύφωμά της, η General Motorsείχε 618.365 εργαζόμενους στις ΗΠΑ. 

Ακόμη και η Airbnb με συνολικά 1.600 εργαζόμενους έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Απλά δεν είναι πλέον απαραίτητο να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που φτιάχνει πράγματα ή παρέχει υπηρεσίες για να δημιουργηθεί αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η υποκατάσταση της εργασίας απο την τεχνολογία που έχει ήδη ξεκινήσει, θα σημάνει ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο θα χαθούν, καθώς επίσης και ότι το πλεονέκτημα του χαμηλού εργατικού κόστους στο οποίο στήριξαν την ανάπτυξη τους πολλές αναπτυσσόμενες χώρες σιγά σιγά θα χαθεί. 

Και αυτό διότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οι «εργαζόμενοι» δεν θα θέλουν μισθό αφού θα είναι... ρομποτ. 

Σύμφωνα με αναλυτές, περί το 2025 περίπου το 45% των εργασιών στον βιομηχανικό τομέα αναμένεται να εκτελείται από ρομπότ. Σήμερα το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 10%. 

Η τάση αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στη βαριά βιομηχανία, αλλά ενδέχεται να εισχωρήσει και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.



Πηγή: premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου