Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Τι διδάσκουν οι Ολυμπιακοί του Ρίο τους επιχειρηματικούς ηγέτες


Πώς οι επαγγελματίες των business μπορούν να βγάλουν τον …αθλητή που κρύβουν μέσα τους.

της Κάθι Έγκελμπερτ*

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ήδη ξεκίνησαν και πάνω από 10.000 αθλητές θα ζήσουν το πάθος τους, συνεισφέροντας τις δικές τους μοναδικές ιστορίες προσπάθειας και υπέρβασης.

Η αλήθεια είναι ότι οι αθλητές και οι επιχειρηματικοί ηγέτες μοιράζονται παρεμφερείς ιδιότητες. Για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζουν πότε να ηγηθούν, πότε να ακολουθήσουν, πότε να δώσουν χώρο στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους, και πότε να ζητήσουν βοήθεια.

Ιδού μερικοί τρόποι με τους οποίους οι επαγγελματίες των business μπορούν να βγάλουν τον …αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων που κρύβουν μέσα τους:

Βρείτε έναν εμψυχωτή που επενδύει στη δική σας ανάπτυξη
Πίσω από κάθε μεγάλο αθλητή βρίσκεται ένας επιδέξιος προπονητής που εμπνέει τον αθλητή να εξελιχθεί. Αναζητήστε έναν προσωπικό εμψυχωτή ή μέντορα στον επαγγελματικό στίβο. Θα σας ενθαρρύνει, θα σας δώσει κίνητρο, και θα σας προσφέρει την ώθηση που χρειάζεστε όταν την χρειάζεστε. Μην φοβηθείτε τις οδηγίες του και την ειλικρίνειά του.

Μετρήστε την επιτυχία βάσει του δικού σας επιτεύγματος, και όχι βάσει των άλλων
Ποτέ δεν ξέρετε πού θα σας βγάλει η καριέρα σας. Ένας ανταγωνιστής σας στην αγορά μπορεί ξαφνικά να αναδειχθεί σε συνεργάτη σας. Καλό είναι να είστε ελαστικός και να παραμένετε ανοιχτός σε φαινομενικά απίθανες συνεργασίες. Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 η Κέρι Γουολς Τζένερ και η Έιπριν Ρος βρίσκονταν σε αντίπαλες ομάδες beach volley γυναικών. Όταν όμως οι συμπαίκτριές τους αποσύρθηκαν, η Κέρι έσπευσε να ζητήσει από την Έιπριλ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Μην πτοήστε από τις αναποδιές
Τα ξενύχτια, τα πρωινά ξυπνήματα, και οι προσωπικές θυσίες είναι αναγκαίες πτυχές κάθε ιστορίας επιτυχίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητές συμμετέχουν σε μια μάχη ώστε να αντιπαλέψουν συναισθήματα ανασφάλειας όταν αντιμετωπίζουν προσωρινές αναποδιές. Το ίδιο ισχύει και στον χώρο εργασίας. Αν είστε αντιμέτωπος με μια δυσκολία, αλλάξτε την προσέγγισή σας και αντιληφθείτε την κατάσταση ως μια ευκαιρία για ανάπτυξη και βελτίωση.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Είναι πολύ σημαντικό να εστιάζετε στη συνολική σας ευημερία. Ενσωματώστε τη φυσική άσκηση, υιοθετήστε διαλλείματα στη δουλειά σας, και προστατέψτε την εσωτερική σας ηρεμία. Προσωπικά, πάντα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να φροντίζουν τους εαυτούς τους. Κι όπως ένας αθλητής χρειάζεται ξεκούραση για να ανακάμπτει, έτσι κι εσείς βρείτε χρόνο για να ανακάμψετε από τις υποχρεώσεις και να επανέλθετε. Μόνο όταν φροντίζετε τον εαυτό σας μπορείτε να βοηθήσετε κι άλλους να ευδοκιμήσουν.


* Η Κάθι Έγκελμπερτ είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Deloitte LLP.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου