Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η Κρήτη προωθείται ως το νέο «Silicon-Island»


Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης και η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας KALEAOLtd, που εδρεύει στο Κέϊμπριτζ της Αγγλίας, ανακοίνωσαν τη δημιουργία του νέου κέντρου ανάπτυξης της KALEAO στο Ηράκλειο.

Η πρωτοβουλία επισφραγίζει και επίσημα τη συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο φορέων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κοινού ερευνητικού εργαστηρίου σε θέματα υπολογιστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Το κέντρο ανάπτυξης της KALEAO, στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Η εταιρεία KALEAO σχεδιάζει και κατασκευάζει προηγμένα υπολογιστικά συστήματα και προσφέρει υπολογιστικές λύσεις κλίμακας παγκόσμιου ιστού, βάσει καινοτόμων προσεγγίσεων.

Ο καθηγητής John Goodacre, συνιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της KALEAO, δήλωσε: «Το νέο κέντρο ανάπτυξης της KALEAO στο Ηράκλειο περιμένουμε να φέρει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ ΙΤΕ και βιομηχανίας, η οποία θα δημιουργήσει νέες συναρπαστικές ακαδημαϊκές και εργασιακές ευκαιρίες στην τεχνολογία των ημιαγωγών πυριτίου (silicon) -του υλικού κατασκευής σήμερα όλων των υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών- στην Κρήτη, σε αυτό το όμορφο νησί που μπορεί, πλέον, να αποκαλείται και το νέο «Silicon-Island» (νησί του πυριτίου)».

Το ΙΤΕ ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους ιδρυτές της KALEAO στο πλαίσιο του EuroServer, ενός ερευνητικού έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία νέων υπολογιστικών συστημάτων, που επιτρέπουν την ενεργειακά οικονομική παροχή υπηρεσιών στην αγορά διακομιστών (υπολογιστών τύπου «server») πολύ μεγάλης κλίμακας.

Το ΙΤΕ είναι ιδρυτικός εταίρος του HiPEAC, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχιτεκτονικής και Μετάφρασης (Compilation) Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων και Ενσωματωμένων Υπολογιστών, το οποίο συντονίζει την ευρωπαϊκή έρευνα σε αυτές τις περιοχές, ενώ η KALEAO είναι, επίσης, μέλος του ιδίου δικτύου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου