Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Οι δεξιότητες που οδήγησαν τον CEO της Amazon στην κορυφή


Σαν παιδί, o ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος περνούσε τα καλοκαίρια του φτιάχνοντας ανεμόμυλους και επισκευάζοντας πράγματα στο σπίτι των παππούδων του στο Τέξας. Μπορεί αυτές εμπειρίες να φαινόταν ασήμαντες τότε, σήμερα ο Μπέζος πιστεύει πως όσα έμαθε πειραματίζοντας με τα πράγματα του σπιτιού τον βοήθησαν πάρα πολύ στο να διαμορφωθεί αυτός που είναι τώρα.

Και είναι το κίνητρο του για να διευρύνει τα όρια και τη διατηρήσει την Amazon ως τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη εταιρεία λιανικής πώλησης του Διαδικτύου στον κόσμο.

Η περίπτωση του Μπέζου αποτελεί σημεία έρευνας και μελέτης για τις πραγματικές ιδιότητες που κάνουν έναν σωστό ηγέτη. Ένας ηγέτης αυτοδημιούργητος που ξεκίνησε απ’ το πουθενά.

Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, λοιπόν;

Βιώστε νέες, μοναδικές εμπειρίες

Οι ηγέτες που δρουν με γνώμονα τις ανακαλύψεις, υιοθετήσουν τις νέες εμπειρίες ως μέσο της διαδραστικής μάθησης. Ο Μπέζος ποτέ δε θα πίστευε πως το να ασχολείται με το Caterpillar τρακτέρ του παππού του, θα θέσει τα θεμέλια για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ούτε πως θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή του. Το ίδιο και με τον CEO της Apple Στιβ Τζομπς, ο οποίος δε θα είχε φανταστεί πως το να παρακολουθήσει ένα μάθημα καλλιγραφίας στο κολέγιο θα του έδινε την έμπνευση για την τυπογραφία στους υπολογιστές της Apple.

Οι διαφορετικές εμπειρίες ενισχύουν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης αλλά και δημιουργικότητας ώστε κάποιος να έχει καινοτόμες ιδέες. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε νέες δραστηριότητες με ανοιχτό μυαλό. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να μάθετε μια νέα δεξιότητα, όπως υποκριτική ή φωτογραφία. Όταν εργάζεστε με μια ποικιλία ανθρώπων και έρχεστε αντιμέτωποι με διάφορα σύνθετα προβλήματα, θα δείτε πως οι νέες δεξιότητες θα σας δώσουν μεγάλη ώθηση στο να έχετε μια πιο δημιουργική σκέψη και θα αποκτήσετε νέες προοπτικές για τον κόσμο γύρω σας.

Αναλύστε τα προϊόντα, τις διαδικασίες και τις ιδέες

Το 1994, πριν το Διαδίκτυο γίνει πραγματικά αξιόλογο, ο Μπέζος βρήκε ένα άρθρο που έλεγε πως το Διαδίκτυο θα μεγάλωνε 2.300% ετησίως. Αντί να αδιαφορήσει για τα στατιστικά, ρώτησε, «Τι είδους επιχειρηματική ευκαιρία μπορεί να αντιπροσωπεύσει αυτό που ονομάζεται Διαδίκτυο;». Ο Μπέζος ανέλυσε τμηματικά μια παραδοσιακή επιχειρηματική διαδικασία για την παροχή αγαθών και γεννήθηκε το εγχείρημα του. Ακριβώς όπως ο CEO της Tesla Έλον Μασκ και η ομάδα του πήραν μια ολοκαίνουργια Mercedes-Benz για να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί πριν προχωρήσουν στην δημιουργία του δικού τους οχήματος.

Δε χρειάζεται να «διαλύσετε» το αμάξι σας, γύρω σας υπάρχουν δεκάδες αντικείμενα που θα σας δώσουν το έναυσμα να αναρωτηθείτε για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Επικεντρωθείτε στη διαδικασία, όχι την αποτυχία

Ο πειραματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα – είναι ο μηχανισμός με τον οποίο οι μεγάλες νέες ιδέες να «μεταφράζονται» σε νέες αγορές. Όταν η Amazon έγινε μια κερδοφόρα επιχείρηση πέρα απ’ τη πώληση βιβλίων, ο Μπέζος έβαλε ένα τολμηρό στοίχημα να χτίσει μια σειρά από μεγάλες αποθήκες σε όλη τη χώρα, μια απόφαση η οποία βύθισε αρχικά τις τιμές των μετοχών, αλλά αργότερα βοήθησε την εταιρεία να γίνει το κορυφαίο online κατάστημα.

Οι πραγματικοί καινοτόμοι έχουν μια βιωματική προσέγγιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και προσπαθούν να πείσουν και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Καταλαβαίνουν πως δοκιμή νέων ιδεών σπάνια θα φέρει άμεση επιτυχία, αλλά το να βλέπετε κάθε πείραμα ως μια ευκαιρία για να γίνετε καλύτεροι θα σας γεμίσει με δύναμη.
Οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν το θάρρος να αποτύχουν και να μάθουν από τις αποτυχίες. Έτσι, είτε ανακατασκευάζετε ένα προϊόν όπως έκανε ο Μπέζος στη φάρμα του παππού του ή υλοποιείτε μια νέα ιδέα, να θυμάστε ότι είναι το πνεύμα και η δράση του πειραματισμού που μπορεί να σας οδηγήσει σε απροσδόκητα μέρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου