Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

JYSK: Με τρία νέα καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα διεκδικεί μερίδιο αγοράς από την ΙΚΕΑ

Η JYSK ξεκινάει με το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα και έπονται σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, όπως και η διαδικασία στελέχωσής τους. Η JYSK Group ανήκει στον επιχειρηματία Λαρς Λάρσεν, ο όμιλος του οποίου έκλεισε το 2014 με κύκλο εργασιών 3,1 δισ. ευρώ.

Στο άνοιγμα του πρώτου καταστήματός της στην Ελλάδα προχωράει αμέσως μετά τις εκλογές η αλυσίδα λιανεμπορίου ειδών σπιτιού JYSK Group. Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, η έλευση μιας ξένης πολυεθνικής αποκτά ιδιάζουσα σημασία, αλλά όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, το επιχειρηματικό πλάνο της JYSK είναι μακροπρόθεσμο και αποσκοπεί στην εξασφάλιση μεριδίου από την υπάρχουσα πίτα. Ο δανικός όμιλος, που έχει παρουσία σε περισσότερες από τριάντα χώρες, θεωρείται προσιτού κόστους και ειδικευμένου κυρίως στα είδη κρεβατοκάμαρας αλλά και εξωτερικών χώρων, με προϊόντα όμως σε όλη την γκάμα του επίπλου και των οικιακών ειδών. Τοποθετείται έτσι στην ελληνική αγορά τόσο απέναντι σε πολυεθνικούς κολοσσούς όσο και σε εγχώρια ισχυρά brand names, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να θεωρείται δύσκολο. 

Πάντως, η JYSK ξεκινάει με το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα και έπονται σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, όπως και η διαδικασία στελέχωσής τους. Η JYSK, που ελέγχει περί τα 2.200 καταστήματα σε 38 χώρες, είχε ανακοινώσει από τα τέλη του περασμένου έτους την πρόθεσή της να μπει στην ελληνική αγορά. Είναι μία από τις τελευταίες αγορές των Βαλκανίων στην οποία ακόμη δεν έχει εισέλθει, με δεδομένο ότι διαθέτει καταστήματα τόσο στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, όσο και στη Σερβία, στη Βοσνία, στην Κροατία, στη Σλοβενία, όπως και σε όλες τις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα στην Κίνα και στον Καναδά, με έμφαση στη σκανδιναβικής προέλευσης αισθητική των προϊόντων του. Στη Γερμανία και στην Αυστρία λειτουργεί με την εμπορική επωνυμία Dänisches Bettenlager, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο δραστηριοποιείται με το brand της JYSK.

Η JYSK Group ανήκει στον επιχειρηματία Λαρς Λάρσεν, του οποίου ο όμιλος το 2014 έκλεισε με κύκλο εργασιών 3,1 δισ. ευρώ. Πέραν του ομίλου JYSK, ο Λαρς Λάρσεν ελέγχει επίσης τις αλυσίδες λιανικής επίπλων Bolia.com, IDEmbler και ILVA. Η JYSK ιδρύθηκε το 1979 στη Δανία και σήμερα απασχολεί 19.000 εργαζόμενους σε 37 χώρες. Ο 67χρονος Λαρς Λάρσεν κατατάσσεται στην 435η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια και κατηγοριοποιείται ως αυτοδημιούργητος. Εμφανίζεται συχνά στα τηλεοπτικά προωθητικά μηνύματα του ομίλου του και αναμένεται να δώσει «το παρών» και στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στην Ελλάδα. Στη Δανία είναι ευρύτατα γνωστός και για την κίνησή του το 2009, κατά την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργία της JYSK, να ταχυδρομήσει σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας αυτοβιογραφικό βιβλίο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου