Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

3.376 θέσεις σε Υγεία, ΔΕΗ και Πολιτισμό ανοίγουν μετά τις εκλογές

                        Η ΔΕΗ θα προσλάβει 579 εποχικούς για να καλύψει τις ανάγκες της σε λιγνιτωρυχεία και σταθμούς παραγωγής

Το «πάγωμα» των κάθε λογής προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ής Σεπτεμβρίου «φρέναρε» κάπως απότομα τις προσλήψεις στο Δημόσιο, περιορίζοντάς τες στις απολύτως απαραίτητες (με έγκριση ΣτΕ), προκειμένου να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός. Ωστόσο, στα γραφεία του ΑΣΕΠ βρίσκονται ήδη τρεις μεγάλες προκηρύξεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι διαγωνισμοί αυτοί αφορούν 2.430 θέσεις μόνιμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων στο υπουργείο Υγείας, 367συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας στο υπουργείο Πολιτισμού και 579 εποχικές θέσεις σε διευθύνσεις της ΔΕΗ.

2.430 θέσεις στην Υγεία
Στην αναμονή βρίσκονται οι προκηρύξεις πλήρωσης 2.430 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς του υπουργείου Υγείας. Ηδη έχει υπογραφεί η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία εγκρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών πρόσληψης 1.100 νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, 600 ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, 550 μονίμων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, 100 πληρωμάτων ασθενοφόρου για το ΕΚΑΒ και 80 υπαλλήλων για τους οργανισμούς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - ΨΝΑ, Θεσσαλονίκης, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ).

Μάλιστα η πρώτη προκήρυξη των 1.100 θέσεων είναι πιο «ώριμη» για να εκδοθεί μετά τις εκλογές, καθώς έχει αποσπάσει την έγκριση του ΑΣΕΠ και έχουν οριστεί οι θέσεις για τα άτομα που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (σύμφωνα με τον Ν2643/1998). Οι ειδικότητες που θα συγκεντρώσουν την πλειονότητα των θέσεων είναι οι ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ Νοσηλευτικής, ΠΕ Φαρμακοποιών, ΤΕ Μαιών-Μαιευτών, ΥΕ Μεταφορέων Ασθενών, ΥΕ Βοηθών Θαλάμου και ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού. Στα νοσοκομεία που θα ενισχυθούν με το νέο προσωπικό ανήκουν τα ακόλουθα: ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Οφθαλμιατρείο Αθηνών, Πολυκλινική, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», ΓΝ Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία», ΓΝΑ ΚΑΤ, Γενικό Αντικαρκινικό «Αγιος Σάββας», ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, ΓΝΑ Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία», Ερυθρός Σταυρός, ΓΝΑ Ιπποκράτειο και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας.

367 στον Πολιτισμό
Νέες προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας σε διάφορες ειδικότητες σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού, για την άμεση στελέχωση Εφορειών Αρχαιοτήτων ανά την επικράτεια.

Συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί και αναμένεται να προκηρυχθούν, μετά τις εκλογές, 367 προσλήψεις εποχικού χαρακτήρα, μέσω προγραμματικών συμβάσεων και μνημονίων (έργα τρίτων), σε υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου και, ειδικότερα, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Αττικής - Πειραιά και Νήσων, στην Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Κρήτη κ.λπ.

Οι θέσεις θα αρχίσουν να προκηρύσσονται σταδιακά από το τέλος του μήνα και αφορούν τις ειδικότητες των Αρχαιολόγων, των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, των Πολιτικών Μηχανικών, των Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης, των Τεχνικών Συντήρησης, των Μαρμαροτεχνιτών, των Εργατοτεχνιτών και των Ειδικευμένων Εργατών.

579 στη ΔΕΗ
Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεών της, η ΔΕΗ είχε σκοπό να προκηρύξει 579 θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη σοβαρών αναγκών της σε λιγνιτωρυχεία και σταθμούς παραγωγής ανά την επικράτεια.

Οι σχετικές προκηρύξεις θα εκδίδονταν τον περασμένο Αύγουστο, ώστε το νέο προσωπικό να έπιανε δουλειά από Σεπτέμβριο, όμως η προεκλογική περίοδος «πάγωσε» τους διαγωνισμούς και ακύρωσε το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει εξαίρεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως αν δεν πάρει το «πράσινο φως» θα βγάλει τις προκηρύξεις στο τέλος του μήνα. Το σύνολο των θέσεων αφορά 558 άτομα για τα λιγνιτικά κέντρα της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων, 17 άτομα για τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής των νησιών και τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους για τη διεύθυνση ασφάλειας στην εργασία (Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων).

Στο μεταξύ, στα τέλη του μήνα, λόγω προεκλογικής περιόδου, αναμένεται και η προκήρυξη 247 θέσεων εποχικού προσωπικού σε 16 δήμους και Νομικά τους Πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη αποσπάσει την έγκριση του ΑΣΕΠ και στόχευαν στον καθορισμό των προθεσμιών για αιτήσεις. Περιλαμβάνονται οι Δήμοι Μακρακώμης, Παιονίας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Εμμανουήλ Παππά, Σουλίου, Στυλίδας, Κορινθίων, Πηνειού και Σκύδρας. Παράλληλα, αιτήματα στο ΣτΕ για την εξαίρεσή τους από την αναστολή έχουν ήδη υποβληθεί από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (113 θέσεις),τον Οργανισμό Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ναυπλιέων (έντεκα) και τα ΝΠΔΔ Βύρωνα «Κέντρο Μελέτης Χορού Ι&Ρ Ντάνκαν» (18) και τον Οργανισμό Αθλησης και Πολιτισμού Κορυδαλλού (51 θέσεις), οι οποίοι επείγονται να καλύψουν ανάγκες τους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2015-2016.



Α. ΜΑΡΙΝΟΥ - Κ. ΚΥΡΙΤΣΗ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου