Βιβλιοπώλες του κέντρου των Αθηνών δηλώνουν ότι το κοινό όλο και λιγότερο αγοράζει βιβλία ή, όταν αγοράζει, το 60% εξ αυτών το κάνει με πιστωτική κάρτα, ενώ εντός των βιβλιοπωλείων οι λιγοστοί πλέον πελάτες περισσότερο ξεφυλλίζουν τα βιβλία στα ράφια ή βρίσκουν την ευκαιρία για κουβέντα και «ψυχοθεραπεία», επιτείνοντας έτσι την ήδη δύσκολη κατάσταση στην αγορά του βιβλίου και καταδεικνύοντας ότι η τέχνη ίσως γίνεται πλέον «πολυτέλεια».
Ρωτήσαμε κάποιους βιβλιοπώλες σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας να μας περιγράψουν την αντίδραση του κοινού τις τελευταίες ημέρες. Τι κατάσταση επικρατεί στα βιβλιοπωλεία; Αγοράζουν; Τι αγοράζουν; Πώς πληρώνουν;
Είναι εντυπωσιακή η περιγραφή που έκανε ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου «Πλειάδες» στο Παγκράτι, Αλκης Τεμπονέρας. Τη μεταφέρουμε αυτούσια: «Σάββατο πρωί, την επομένη της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος: έχουμε περισσότερη δουλειά απ’ όση εγώ περίμενα. Μπαίνουν στο βιβλιοπωλείο αρκετοί άνθρωποι που ψωνίζουν και κουβεντιάζουν μαζί. Δευτέρα πρωί, πρώτη μέρα με κλειστές τράπεζες: λίγες πωλήσεις αλλά περισσότερη κουβέντα. Τρίτη: Ελάχιστες πωλήσεις και καθόλου κουβέντα. Το ίδιο και την Τετάρτη. Από τις ελάχιστες πωλήσεις που κάναμε, το 60% ήταν με πιστωτική κάρτα. Στο ταμείο δεν έμπαινε σχεδόν τίποτα από τις ελάχιστες πωλήσεις. Θα σας περιγράψω μια σκηνή που έγινε την Τρίτη το βράδυ, προτού κλείσουμε. Μπαίνει στο βιβλιοπωλείο ένας μεσήλικας. Διαλέγει ένα βιβλίο που κάνει 15 ευρώ. Ερχεται στο ταμείο και με ρωτάει:
“Μόλις πήρα τα 60 ευρώ της ημέρας από την τράπεζα. Μήπως μπορώ να πληρώσω με κάρτα;”».
«Κοιτούν και ξεφυλλίζουν»
Εύγλωττος ήταν και ο ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων «Ευριπίδης» Θόδωρος Βασιλόπουλος: «Μπαίνει ο κόσμος στα βιβλιοπωλεία μας, οι φίλοι, οι πελάτες μας, αλλά μπαίνουν για ψυχοθεραπεία, δεν ψωνίζουν.
Περνάνε μπροστά από τα ράφια, κοιτάνε, ξεφυλλίζουν και δεν αγοράζουν. Και οι ελάχιστοι που αγοράζουν, μόνο με πιστωτική αγοράζουν τις τελευταίες ημέρες», λέει στην «Κ».
Το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Ικαρος» στην οδό Βουλής έχει προς διάθεση μόνο τα βιβλία των ομώνυμων εκδόσεων. Τόσο για λιανική όσο και για χονδρική πώληση. «Ελάχιστοι μπαίνουν αυτό το διάστημα, είναι η καταστροφή της αγοράς. Ολο το πρωί της Δευτέρας μπήκε μία κυρία μέσα στο βιβλιοπωλείο, πήρε ένα παιδικό βιβλίο και την κοιτούσα σαν χαζή... Βεβαίως ούτε η χονδρική υπάρχει, τι να αντικαταστήσουν τα βιβλιοπωλεία; Αφού δεν πουλιέται τίποτα», λέει η εκδότρια Κατερίνα Καρύδη στην «Κ».
Μείωση τίτλων
Βεβαίως η κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι εδώ και πολύ καιρό ιδιαίτερα δύσκολη, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις. Παρά το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί ο εκδοτικός χώρος από την αρχή της κρίσης, συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια να εκδίδει ωραία βιβλία, ελληνικά και ξένα. Ο αριθμός των ετήσιων τίτλων ασφαλώς μειώθηκε, αλλά αυτό ίσως να ήταν και σωστό, γιατί οι 10 χιλ. τίτλοι ετησίως πρόδιδαν και ένα είδος μεγαλοϊδεατισμού. Γιατί τόσο τα βιβλία όσο και τα άλλα πεδία της τέχνης λειτούργησαν όλο αυτό το διάστημα ιαματικά για τους Ελληνες πολίτες. Η οικονομική ανασφάλεια που ζουν οι πολίτες αυτές τις μέρες δεν επιτρέπει την «πολυτέλεια» της τέχνης. Κι αυτό είναι μια ακόμη ήττα της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου