Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

26ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ: "Ευθυκρισία και εστιασμός: Διαύγεια σκέψης στην ηγεσία"


Με τη συμμετοχή περισσότερων από 450 CEOs και διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 26ου Συνεδρίου Ηγεσίας της ΕΑΣΕ.

Μια πλειάδα διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό μίλησαν για την τέχνη της ορθής κρίσης και την ικανότητα του ηγέτη να διατηρεί διαύγεια σκέψης και να χειρίζεται τα διλήμματα μέσα στη «φασαρία» της καθημερινότητας και της τρέχουσας διαχείρισης, στο πλαίσιο του 26ου Συνεδρίου Ηγεσίας που διοργάνωσε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 στο Grand Resort Lagonissi με θέμα: «Ευθυκρισία και εστιασμός: Διαύγεια σκέψης στην ηγεσία».


• Barry Schwartz: «Ο ηγέτης θα πρέπει να λειτουργεί με σύνεση και τόλμη»

Ο ηγέτης θα πρέπει να λειτουργεί με σύνεση και τόλμη μπροστά σε κάθε απόφαση που καλείται να πάρει, να γνωρίζει πότε και πώς να κάνει εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα και πότε και πώς να αυτοσχεδιάζει, υποστήριξε ο διακεκριμένος στοχαστής και ψυχολόγος Barry Schwartz ο οποίος, προσαρμόζοντας το αριστοτελικό πρότυπο της πρακτικής σοφίας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαρακτήρισε την ευθυκρισία και τη φρόνηση ως τις μεγαλύτερες αρετές του ηγέτη σήμερα.

Ο Barry Schwartz σημείωσε χαρακτηριστικά: Στο επιχειρηματικό περιβάλλον δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις˙ ο ηγέτης πρέπει να έχει την ευλυγισία να αλλάζει τους κανόνες όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και να λειτουργεί με φρόνηση, δηλαδή να ζυγίζει τις καταστάσεις και να αποφασίζει ποια είναι η σωστή αντίδραση σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες καθώς και τη χρονική συγκυρία. Ένας ηγέτης χρησιμοποιεί την ευθυκρισία και την πρακτική σοφία για να επιτύχει σωστούς σκοπούς –να είναι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο και όχι να χειραγωγεί. Ένας τέτοιος ηγέτης είναι ένας σοφός ηγέτης. Είναι ένας έμπειρος ηγέτης» κατέληξε.


• Gary Lubner: «Ο ηγέτης θα πρέπει να ακούει όλες τις απόψεις»

Εμπειρίες από τη διοίκηση της Belron (Carglass, Autoglass, Safelite) παρουσίασε οGary Lubner, CEO του ομίλου, μιλώντας για το πώς ζυγίζει καταστάσεις και πρόσωπα, σε τι δίνει προτεραιότητα και πώς καταλήγει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή. «Ο ηγέτης θα πρέπει να ακούει όλες τις απόψεις, κυρίως των υπαλλήλων στην πρώτη γραμμή επαφής με τον πελάτη. Σημαντικό είναι να προσλαμβάνει τους σωστούς ανθρώπους και να τους καθιστά κοινωνούς των εταιρικών αξιών», τόνισε.

«Αν και η επιχείρηση διοικείται εδώ και εκατό χρόνια από μέλη της οικογένειας Lubner κάθε άλλο παρά οικογενειακή θεωρείται» ωστόσο, όπως επισήμανε ο G.Lubner, «η εταιρική κουλτούρα είναι ακόμα διαποτισμένη από αξίες όπως η έμφαση στον πελάτη και στον εργαζόμενο που πρέσβευαν οι ιδρυτές. Είναι σημαντικό για τον CEO να δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, να ενστερνίζονται τις αξίες της εταιρίας και να δουλεύουν με όραμα και αφοσίωση προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών», υποστήριξε.


• Χρήστος Μεγάλου: «Το ζητούμενο είναι πώς θα ξεχωρίζεις τον θόρυβο από αυτό που πραγματικά κάνεις»

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει προορισμός επενδύσεων. Κάποια στιγμή θα βρούμε τον δρόμο μας, το σημαντικό είναι να μείνουμε στην Ευρωζώνη. Όλοι οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και όταν προχωρήσουν οι συμφωνίες, η Ελλάδα θα είναι προορισμός επενδύσεων», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου, Σύμβουλος Διεθνών Επενδύσεων της Fairfax Financial Holdings, ο οποίος μίλησε για τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού ηγέτη.

Επισήμανε τον «μεγάλο θόρυβο» (noise) που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες μάνατζερ στη λήψη αποφάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «το ζητούμενο είναι πώς θα ξεχωρίζεις τον θόρυβο από αυτό που πραγματικά κάνεις».


• Τα κλειδιά της επιτυχημένης διαδοχής του ομίλου METRO

Το επιτυχημένο case study του ομίλου METRO παρουσίασαν οι Παντελής Παντελιάδης, Πρόεδρος, και Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος. Ο πρώτος μίλησε για την ιστορία του ομίλου και τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην επιχειρηματική πορεία του καθώς και για την ευθυκρισία που απαιτείται να έχει ο ηγέτης προκειμένου να προετοιμάσει τη διαδοχή του. Τη σκυτάλη πήρε ο Α. Παντελιάδης ο οποίος εμπλούτισε τη συζήτηση με προσωπικά παραδείγματα ευθυκρισίας και μη, αναφερόμενος σε μερικά από τα κρίσιμα διλήμματα που αντιμετώπισε στην ανάληψη της ηγεσίας.

Η στέρεη κουλτούρα της επιχείρησης ΜΕΤΡΟ, οι ηθικές αρχές και αξίες, η ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθήματος και η συνειδητοποίηση των ρόλων αποτέλεσαν μερικά από τα κλειδιά της επιτυχημένης διαδοχής.


Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη δύναμη της θέλησης και στη σημασία της διαύγειας στην επίτευξη στόχων ζωής.


• Miles Hilton–Barber: «Τα μόνα όρια στη ζωή είναι αυτά που θέτουμε εμείς στον εαυτό μας»

«Τα μόνα όρια στη ζωή είναι αυτά που θέτουμε εμείς στον εαυτό μας», υποστήριξε ο Miles Hilton-Barber, γνωστός ως «τυφλός εξερευνητής» ο οποίος σε ηλικία 50 ετών (κι όντας τυφλός από τα 22 χρόνια του) αποφάσισε να δράσει, να κυνηγήσει τα όνειρά του και να δώσει το παράδειγμα σε άλλους συνανθρώπους του. Εάν εγώ, ως τυφλός, κατάφερα να πιλοτάρω αεροπλάνο και αγωνιστικό αυτοκίνητο, να τρέξω 150 μίλια στην έρημο Σαχάρα, να πάρω μέρος στον Παγωμένο Μαραθώνιο της Σιβηρίας, τότε σκεφτείτε πόσα πολλά μπορείτε να κάνετε όλοι εσείς, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο κοινό του συνεδρίου.

Μίλησε επίσης για τη σημασία που έχουν οι άνθρωποι που μας ενθαρρύνουν και μας υποστηρίζουν στις δύσκολες στιγμές και κάλεσε τους συνέδρους να αναζητήσουν μέσα τους τη δύναμη να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντάνε στον δρόμο τους και να ζήσουν τη ζωή με την ψυχή τους, όπως κάνει ο ίδιος.


• Πέτρος Πολυχρόνης: Η τριπλή εστίαση της πρακτικής σοφίας

«Η ενσυναίσθηση, η σχέση μας με τους άλλους, είναι απαραίτητο στοιχείο για να ζήσουμε. Μέσα από τη σχέση μας με τον άλλον ενδυναμώνομαι κι εγώ ως άνθρωπος για να προχωρήσω», σημείωσε ο Πέτρος Πολυχρόνης, καταξιωμένος θεραπευτής-ψυχίατρος και ειδικός σε θέματα υποστήριξης οικογενειών.

Οι σχέσεις του ηγέτη με τους άλλους ανθρώπους είναι σημαντικές, ανέφερε, « καθώς δρουν εξισορροπητικά: τον βοηθούν να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα γύρω του και εμπλουτίζουν τον εσωτερικό του διάλογο βοηθώντας τον στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Η εστίαση πρέπει να είναι τριπλή: να εστιάζω μέσα μου, να βλέπω τα πράγματα από την πλευρά του άλλου και να τοποθετώ τα πράγματα αυτά σε ένα πλαίσιο. Τότε είμαι σε θέση να παίρνω αποφάσεις που χαρακτηρίζονται από πρακτική σοφία.»


• Γιώργος Κορμάς: Οι γονείς να καθίσουν δίπλα στα παιδιά τους

Ο Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Saferinternet), συζήτησε με τους συνέδρους για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο και την ορθή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως τόνισε: «Θέλουμε οι γονείς να καθίσουν δίπλα στα παιδιά τους, να δουν τι παιχνίδια παίζουν και αν είναι για την ηλικία τους και, το σημαντικότερο, να μιλούν με τα παιδιά τους και να αντιμετωπίζουν μαζί τα προβλήματα που προκύπτουν.»


• Θωμάς Κινδύνης: Πνευματική και ψυχική πληρότητα μέσα από την τέχνη και τη δημιουργικότητα

Από την πλευρά του, ο Θωμάς Κινδύνης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρυτής του πολυχώρου «Μορφές Έκφρασης» παρουσίασε τρόπους με τους οποίους τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να επιτύχουν πνευματική και ψυχική πληρότητα μέσα από την τέχνη και τη δημιουργικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αξία του παιχνιδιού, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο έχει τρία συστατικά: ελευθερία, εμπόδια και σκοπός. «Αν βάλεις πάρα πολλά εμπόδια σε ένα παιχνίδι ή πάρα πολλούς σκοπούς, τότε τα παιδιά βαριούνται. Έτσι δημιουργούμε ένα βάσανο για τα παιδιά, οπότε αυτά στρέφονται στο διαδίκτυο».


• Νικήτας Κωνσταντέλλος: «Πρέπει να είμαστε μπροστά στα γεγονότα»

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ Νικήτας Κωνσταντέλλος αναφερόμενος στον ρόλο των ηγετών στη σημερινή κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή πραγματικότητα δεν συγχωρεί αναβλητικότητα, καθυστέρηση, αδράνεια. Πρέπει να είμαστε μπροστά στα γεγονότα, να προσπαθούμε να προβλέπουμε τις αλλαγές και να διευθετούμε προσαρμογές και εναλλακτικές κινήσεις. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, το εξωτερικό περιβάλλον της δράσης μας που καθορίζει τις ευκαιρίες αλλά και κυρίως τους περιορισμούς μας. Σε μια περίοδο άτακτης και απρόβλεπτης πολυ-πολικής παγκοσμιοποίησης ο ηγέτης μόνο με καθαρό μυαλό και σκέψη μπορεί να διατηρήσει και να αναπτύξει την ευθυκρισία του για τη λήψη, εγκαίρως, σωστών αποφάσεων.»


Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΑΣΕ καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας.


• Γιάννης Αναστασόπουλος: «Πρέπει να αποφασίζουμε με φρόνηση, να μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε και να ξέρουμε πότε χρειάζεται να κάνουμε εξαιρέσεις στους κανόνες»

Ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, εξέφρασε τη βαθειά ικανοποίηση της ΕΑΣΕ για τη μεγάλη ανταπόκριση και την αθρόα συμμετοχή των ανωτάτων στελεχών στο φετινό συνέδριο που για μια ακόμη φορά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι:

«Η πρακτική, καθημερινή σοφία που πρέσβευε ο Αριστοτέλης είναι το «αντίδοτο» στην παράνοια της σημερινής πραγματικότητας. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η σοφία έρχεται με την πάροδο των χρόνων. Η σοφία αφορά στον τρόπο και τον βαθμό που κάποιος αντιλαμβάνεται τα πράγματα κι επομένως μπορεί να διδαχθεί και να αναπτυχθεί. Ο σαφής προσανατολισμός, η στόχευση και ο εστιασμός στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι το Α και το Ω για να πετύχουμε τις επιδιώξεις μας. Να ξέρουμε πού είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και να έχουμε εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα φτάσουμε. Διότι αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, κινδυνεύεις να πας εκεί ακριβώς που κοιτάς. Πρέπει να αποφασίζουμε με φρόνηση, να μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε και να ξέρουμε πότε χρειάζεται να κάνουμε εξαιρέσεις στους κανόνες».


Χορηγοί: ADECCO H.R. ● DOUWE EGBERTS ● EDENRED ● LENOVO ● MERCEDES-BENZ ● NEON ENERGY ● XEROX HELLAS 

Υποστηρικτές: AIG ● ΒΙΟΚΥΤ ● CARLSON WAGONLIT TRAVEL ● DIAGEO HELLAS ● EΥ ● EUROBANK BUSINESS SERVICES ● LEASEPLAN ● CONFERIENCE

Υποστηρικτής Ταχυδρομικών Υπηρεσιών: ΕΛΤΑ 


INFO

Για την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων

Η ΕΑΣΕ ιδρύθηκε το 1986 και αριθμεί περί τα 500 μέλη, επαγγελματίες μάνατζερ, οι οποίοι διοικούν εταιρίες που απασχολούν περισσότερους από 150.000 εργαζομένους και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα €51 δισ.


INFO Photo





















                                      Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ


                            Barry Schwartz, Radical Thinker & Psychologist


Χρήστος Μεγάλου, Σύμβουλος Διεθνών Επενδύσεων, Fairfax Financial Holdings


                                            Gary Lubner, CEO, Belron Group


                                            Miles Hilton-Barber, Motivational Speaker








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου