Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Οι startups που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

Οικοδομικά υλικά από μικροοργανισμούς, νερό από απόβλητα, αυτοκίνητα-ποδήλατα και άλλες λύσεις που επαναπροσδιορίζουν τη ζωή στην πόλη.

Οι πραγματικές καινοτομίες δεν παράγονται μόνο σε πανάκριβα τμήματα έρευνας και εξέλιξης επιχειρηματικών κολοσσών. Κάποιες φορές είναι αποτέλεσμα δουλειάς των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Ανθρώπων που έχουν βάλει στόχο να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο έχοντας και σχέδιο και όραμα.



ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το πρόγραμμα Walk Your City έχει σκοπό όχι μόνο να δείξει στους πολίτες πόσο απλό είναι να περπατά κανείς στην πόλη του, αλλά και να τους διευκολύνει να το κάνουν διαλύοντας την ψευδαίσθηση πως κάτι είναι «πολύ μακριά» για να φτάσει κανείς με τα πόδια.

Ο Matt Tomasulo, urban designer και ακτιβιστής, φτιάχνει και τοποθετεί πινακίδες που γράφουν «Από εδώ είναι 12 λεπτά με τα πόδια ως το κέντρο» ή «Μόλις 5 λεπτά με τα πόδια ως τη βιβλιοθήκη». Ο καθένας μπορεί να παραγγείλει τη δική του πινακίδα με κόστος από 20 έως 60 δολάρια ανάλογα με το υλικό και το μέγεθος.

Οι αρχές των πόλεων έχουν ενδιαφερθεί και πάνω από 5.000 πινακίδες υπάρχουν ήδη σε πόλεις του Νέου Μεξικού, του Μίτσιγκαν και της Βόρειας Καρολίνας.




ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Η Tethis (από το ελληνικό Τηθύς, που ήταν η θεά του νερού) είναι μια μικρή εταιρεία που έχει ήδη λάβει $2 εκατ. σε χρηματοδότηση για να αναπτύξει ένα φίλτρο που κατακρατά όλα τα βλαβερά στοιχεία από το νερό των βιομηχανικών αποβλήτων. Το φίλτρο έχει τη μορφή βιοδιασπώμενου αφρώδους υλικού. Εμβαπτίζεται στο νερό και «τραβάει» τους ρυπαντές που κολλάνε πάνω του, κάνοντας έτσι εύκολη την αφαίρεσή τους.




ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΒΛΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Η εταιρεία BioMASON επινόησε μια μέθοδο να κατασκευάζει τούβλα παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα κοράλλια. Η ιδρύτρια, Ginger Dosier, αναζητώντας πιο «πράσινα» οικοδομικά υλικά διαπίστωσε πως δεν είχε και πολλές επιλογές. Κάποια στιγμή ανακάλυψε ένα είδος βακτηριδίων που μετατρέπεται σε υλικό που μοιάζει με το τσιμέντο όταν αναμιχθεί με άμμο, θρεπτικά υλικά και ασβέστιο. Μέθοδος που δεν χρειάζεται ούτε τον πηλό, ούτε τη φωτιά της παραδοσιακής μεθόδου με την οποία παράγονται σήμερα πάνω από 1 τρισ. τούβλα κάθε χρόνο. Η εταιρεία έχει ήδη λάβει $1 εκατ. από επενδυτές.




ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ-ΠΟΔΗΛΑΤΑ
Ο Robb Cotter είχε πάντα όνειρο να φτιάξει ένα μικρό, αποδοτικό όχημα που να κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το ELF είναι η πραγμάτωσή του. Ένα όχημα 80 κιλών, τρίκυκλο, υβριδικό (κινείται με μπαταρίες ή με υποβοηθούμενο πετάλι) και φορτίζει από πρίζα. Είναι ασφαλέστερο από ένα κανονικό ποδήλατο, μπορεί να μεταφέρει έξτρα φορτίο και συμβάλλει εντυπωσιακά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις πόλεις. Ο Cotter έχει ήδη πουλήσει 450 οχήματα.




ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η εταιρεία Good Garbage είναι μη κερδοσκοπική και είναι δημιούργημα της Lynn Quire, πρώην μοδίστρας που είχε την ιδέα να αξιοποιήσει τα άχρηστα υλικά που απέμεναν από τη διαδικασία του ραψίματος και που κανείς δεν ήθελε να επαναχρησιμοποιήσει. Το 2013 ξεκίνησε να συγκεντρώνει τέτοια υλικά από άλλους με σκοπό να τα προωθεί σε σχολεία και δασκάλους για χρήση σε τάξεις κατασκευών και καλλιτεχνικών. Μέσα σε έξι μήνες είχε ήδη 1,5 τόνο σε υλικά, από χαρτί περιτυλίγματος μέχρι παλιά ημερολόγια και κομμάτια μηχανών, και μέσα σε ένα χρόνο 4,5 τόνους. Τα μοιράζει δωρεάν σε σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, και έναντι συμβολικού ποσού σε όλους τους άλλους. Χρήματα δεν κερδίζει, αλλά η ίδια δηλώνει πως της αρκεί που όλα αυτά τα υλικά αποκτούν δεύτερη χρήσιμη ζωή και δεν καταλήγουν στις χωματερές.




Κώστας Φαρμάκης


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου