Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Υπό κινεζικό έλεγχο η Pirelli


Ένας από τους κολοσσούς στη βιομηχανία ελαστικών, η Ιταλική πολυεθνική Pirelli πέρασε από το βράδυ της Κυριακής και επίσημα υπό κινέζικο έλεγχο.

Την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών της ιταλικής εταιρίας αγόρασε η κινεζική δημόσια επιχείρηση ChemChina έναντι 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η έδρα της εταιρείας, όπως και ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης, πρόκειται να παραμείνει στο Μιλάνο.

Όπως αναφέρει σήμερα Δευτέρα ο ιταλικός τύπος, το μάνατζμεντ της βιομηχανίας ελαστικών πρόκειται να συνεχίσει να διαθέτει αυτονομία κινήσεων και ο πρόεδρός της, Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα θα παραμείνει στην θέση του, βάσει της συμφωνίας μέχρι το 2021.

Στο εξής, η παραγωγή ελαστικών για αυτοκίνητα και μηχανές πρόκειται να διαχωριστεί από εκείνη για φορτηγά, η οποία θα αποτελέσει μέρος κοινής βιομηχανικής στρατηγικής με αυτή της εταιρίας Aeolus Tyre, ιδιοκτησίας, πάντα, της ChemChina.

Σύμφωνα με τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται με την χθεσινή υπογραφή, η ChemChina θα διαθέτει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft το 13%, οι ιταλοί μέτοχοι (ανάμεσά τους και ο Τρονκέτι Προβέρα) το 15% και οι τράπεζες Unicredit και Ιntesa San Paolo το 3,5% αντίστοιχα.

Η ChemChina δραστηριοποιείται στους τομείς της παραγωγής ελαστικών, χημικών προϊόντων για την γεωργία, πετρελαιοχημικών και των βιομηχανικών υποδομών. Το 2013, ο συνολικός τζίρος της εταιρίας ανήλθε στα 37,3 δισεκατομμύρια ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου