Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

FT: Αυτό είναι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών με MBA


Ένα MBA συχνά θεωρείται ως ο γρηγορότερος δρόμος για να πάρουν οι γυναίκες μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας, αλλά τα δεδομένα των μισθών που συνέλεξαν οι Financial Times δείχνουν ότι οι αμοιβές που παίρνουν οι γυναίκες με MBA υστερεί σε σχέση με εκείνες των ανδρών συναδέλφων τους που κατέχουν MBA.

Οι γυναίκες που φοίτησαν σε ένα πρόγραμμα MBA είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο 87% σε τέσσερα έως πέντε έτη μετά την εκκίνηση των προγραμμάτων τους και σε τρια χρόνια μετά από την επιστροφή τους στη δουλειά, αλλά οι άντρες συνάδελφοί τους είδαν αύξηση 96%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πιο αναλυτικά, όταν οι άνδρες ξεκινούν το MBA τους στην ηλικία των 28, έχουν ήδη μισθό 10% υψηλότερο από τις γυναίκες, ενώ μετά την απόφοίτησή τους η ανισότητα αυτή αυξάνεται στο 15%.

Το μισθολογικό χάσμα συνδέεται εν μέρει και με τον τομέα στον οποίο εργάζονται οι πτυχιούχοι. Ένα υψηλότερο ποσοστό των γυναικών εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς, όπως η εκπαίδευση, ενώ οι περισσότεροι άνδρες εργάζονται σε τομείς με υψηλούς μισθούς, όπως σε τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές βιομηχανίες. Επίσης, οι γυναίκες παίρνουν προαγωγή πιο αργά από τους άντρες.

Πάντως, υπάρχουν διαφορές μέσα στον ίδιο τομέα, την ίδια περιοχή και το επίπεδο της παλαιότητας. Οι άνδρες που εργάζονται σε οικονομικούς τομείας τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική απολαμβάνουν ένα 10% πιο υψηλές αμοιβές από τις γυναίκες συναδέλφους τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου