Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου


Πρώτα σε εξυπηρέτηση, υπηρεσίες και ευκολίες για τον επιβάτη. Εσείς από πόσα έχετε περάσει;

550 αεροδρόμια μπήκαν στο μικροσκόπιο 13 εκατ. αεροπορικών ταξιδιωτών από 112 χώρες. Οι επιβάτες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο του οργανισμού Skytrax σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι έμειναν από τις υπηρεσίες σε 39 τομείς (ευκολία πρόσβασης, χρόνος μέχρι τα gates, ποικιλία καταστημάτων, άνεση, χρόνοι αναμονής, γενική εμπειρία κ.ά.) και έτσι ανέδειξαν τα καλύτερα του κόσμου.

Έξι από αυτά βρίσκονται στην Ασία και τέσσερα στην Ευρώπη. Και τα δέκα έχουν εξαιρετικές υπηρεσίες, μοναδικά amenities, ταχύτατη διαχείριση επιβατών και ελάχιστες καθυστερήσεις πτήσεων. Η πρωτιά κρίνεται στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Στην κορυφή, ξανά, ο συνήθης ύποπτος της Σιγκαπούρης.

Ας δούμε τα 10 κορυφαία


CHANGI, ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Επιβάτες: 54 εκατ.

Για τρίτη συνεχή χρονιά ψηφίζεται το καλύτερο όλων. Οι επιβάτες αποθέωσαν τις υπηρεσίες, την αρχιτεκτονική και την αποτελεσματικότητά του. Διαθέτει εσωτερικό κήπο με καταρράκτη και χιλιάδες πεταλούδες, πισίνες στο transit area, εμπορικά κέντρα, δωρεάν κινηματογράφο, χώρους παιχνιδιού κ.ά.




INCHEON, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Επιβάτες: 45,6 εκατ.

Για τρίτη χρονιά στη δεύτερη θέση, το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα Σεούλ έχει άπειρες επιλογές αγορών και εστίασης, στο χώρο του πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλοξενεί μουσείο κορεατικού πολιτισμού, είναι πεντακάθαρο και με ταχύτατη σύνδεση με το κέντρο της πόλης.





ΜΟΝΑΧΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επιβάτες: 38,6 εκατ.

Στην ίδια θέση με πέρσι, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμια της χώρας είναι το μοναδικό στον κόσμο με δική του ζυθοποιία. Οι ανοιχτοί φωτεινοί του χώροι το κάνουν να ξεχωρίζει. Διαθέτει επίσης ένα πλήρες αεροπορικό μουσείο με παλιά αεροσκάφη.





ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ, ΚΙΝΑ

Επιβάτες: 58 εκατ.

Και αυτό στην ίδια θέση με πέρσι. Διαθέτει δωρεάν και απεριόριστο Wi-Fi, κινηματογράφο 4D, αίθουσα για να παίξετε Playstation, 250 καταστήματα, το ταχύτερο shuttle τρένο για το κέντρο της πόλης και ανοιχτό γήπεδο γκολφ δίπλα στο Terminal 2.





HANEDA, ΙΑΠΩΝΙΑ

Επιβάτες: 72,8 εκατ.

Ένα από τα δύο αεροδρόμια του Τόκιο -και τέταρτο σε κίνηση επιβατών στον κόσμο- σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, ανέβηκε φέτος μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Παίρνει άριστα στην αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης, την καθαριότητα και τις επιλογές αγορών.





ΖΥΡΙΧΗ, ΕΛΒΕΤΙΑ

Επιβάτες: 25 εκατ.

Συν δύο θέσεις για το αεροδρόμιο Kloten όπου οι επιβάτες με αρκετό χρόνο μεταξύ των πτήσεών τους μπορούν, μεταξύ άλλων, να νοικιάσουν ποδήλατα, πατίνια ή μπαστούνια Nordic και να βγουν στον ανοιχτό του χώρο για άσκηση, ή να επισκεφθούν το κοντινό Swiss Museum of Transport.





ΝΑΓΚΟΓΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ

Επιβάτες: 10 εκατ.

Γνωστό και ως Central Japan International Airport, εξυπηρετεί την πόλη της Ναγκόγια και κέρδισε φέτος το τίτλο του καλύτερου περιφερειακού αεροδρομίου στον κόσμο. Εκτός από τις αναμενόμενες, και υψηλού επιπέδου, παροχές, οι επιβάτες έχουν πρόσβαση σε ένα μπαλκόνι από όπου μπορούν να δουν τόσο τα αεροσκάφη στην πίστα όσο και τα πλοία στο παρακείμενο λιμάνι.





HEATHROW, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Επιβάτες: 70 εκατ.

Συν δύο θέσεις για το τρίτο στον κόσμο σε κίνηση επιβατών αεροδρόμιο που παίρνει υψηλό βαθμό τόσο για την προσθήκη του ολοκαίνουργιου Terminal 2 το 2014, όσο και για το Terminal 5, που φέτος ψηφίστηκε καλύτερο terminal στον κόσμο.





SCHIPHOL, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Επιβάτες: 50 εκατ.

Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ έχασε τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται ένα παράρτημα του Rijksmuseum με δωρεάν είσοδο, δημόσια βιβλιοθήκη και ένα από τα μεγαλύτερα μπαλκόνια παρατήρησης της πίστας στον κόσμο.





BEIJING CAPITAL INTERNATIONAL AIRPORT (PEK)

Επιβάτες: 79 εκατ.

Το δεύτερο πολυσύχναστο στον κόσμο (μετά την Ατλάντα), φιλοξενεί το υπέροχο Terminal 3 από το 2008, αντικατοπτρίζει με την πολυτέλειά του την οικονομική πρόοδο της Κίνας, ενώ ο κήπος στην αίθουσα αναμονής του τομέα Ε είναι στο στυλ του αυτοκρατορικού κήπου στην Απαγορευμένη Πόλη.




Κώστας Φαρμάκης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου