Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για να ανοίξεις επιχείρηση

Όποιο σχέδιο και αν έχεις, όσο και αν πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις ως επιχειρηματίας, χρειάζεται και το κατάλληλο περιβάλλον για να δημιουργήσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα μέτρησε και αξιολόγησε το επιχειρηματικό περιβάλλον (νομοθεσία, υποδομές, φορολογία, άδειες, διαδικασίες, χρόνος εκδίκασης υποθέσεων κ.ά.) σε 189 χώρες και τις κατέταξε ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε αυτούς τους τομείς.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 61η θέση από 189 χώρες, έχοντας βαθμολογία παρόμοια με χώρες τόσο ετερόκλητες και διαφορετικές όπως οι Ρωσία, Μολδαβία, Τυνησία, Λουξεμβούργο, Τζαμάικα, Ιταλία και Κύπρο. H θέση της, χάρη στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά από 72η το 2014, 100ή το 2012 και 109η το 2011.

Ας δούμε ποιες είναι οι καλύτερες του κόσμου


ΣΙΝΓΚΑΠΟΥΡΗ

Η χώρα-παράδεισος για τις επιχειρήσεις είναι Νο1 στον κόσμο στο διασυνοριακό εμπόριο (λογικό, μια και είναι μια μικρή πόλη-κράτος) και την επίλυση διαφορών στα συμβόλαια, όπου απαιτούνται 150 ημέρες για την εκδίκαση, ενώ στην Ελλάδα 1580, από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως. Χρειάζονται μόλις 2,5 μέρες για την ίδρυση επιχείρησης.




ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Κορυφαίες επιδόσεις στην έναρξη εργασιών, την παροχή πίστωσης, την προστασία των μειοψηφούντων επενδυτών και την απόκτηση ακινήτων. Για την ίδρυση εταιρείας απαιτείται μόλις μία διαδικασία (στην Ελλάδα χρειάζονται 5) και μόλις μισή μέρα (στην Ελλάδα 13).




ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Εξαιρετικά αποτελεσματικό στην έκδοση οικοδομικών αδειών, το διασυνοριακό εμπόριο και τη φορολογία. Αν και αύξησε τα τέλη για την ίδρυση επιχείρησης ταυτόχρονα ενίσχυσε τα δικαιώματα των μειοψηφούντων επενδυτών.




ΔΑΝΙΑ

Πέτυχε το καλύτερο σκορ στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, το διασυνοριακό εμπόριο, την απόκτηση ακινήτων και τη διαδικασία πτώχευσης. Από φέτος έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο το απαιτούμενο κεφάλαιο για την ίδρυση εταιρείας.




ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η πέμπτη καλύτερη χώρα στον κόσμο για επιχειρηματίες πετυχαίνει υψηλό σκορ στην ευκολία ηλεκτροδότησης, το διασυνοριακό εμπόριο, την επίλυση διαφορών στα συμβόλαια και τη διαδικασία πτώχευσης. Σε σχέση με πέρσι, η χώρα βελτίωσε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία απόκτησης ακινήτων και την προστασία των μειοψηφούντων επενδυτών.




ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Εξαιρετικές επιδόσεις στην ίδρυση εταιρείας (μόλις πέντε ημέρες), την απόκτηση ακινήτων, τη φορολόγηση, και την ταχεία εκδίκαση διαφορών.




ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Υψηλό σκορ στην ίδρυση εταιρείας και έναρξη εργασιών, τις δυνατότητες πίστωσης, το διασυνοριακό εμπόριο και τη διαδικασία πτώχευσης. Ωστόσο έχει μέτριες επιδόσεις στη διαδικασία ηλεκτροδότησης με μέσο χρόνο 90 ημέρες (61η στον κόσμο).




ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Μόλις έξι ημέρες για την ίδρυση εταιρείας, εξαιρετικές ευκαιρίες για εξαγωγές, εύκολη πρόσβαση σε δάνεια, και βελτιωμένες διαδικασίες φορολόγησης σε σχέση με πέρσι.




ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η ένατη καλύτερη χώρα στον κόσμο για επιχειρήσεις έχει από τα ευνοϊκά καθεστώτα στην έναρξη εργασιών, την έκδοση οικοδομικών αδειών, τη φορολόγηση, το διασυνοριακό εμπόριο και τη διαδικασία πτώχευσης.




ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Από τις καλύτερες στον κόσμο στην πρόσβαση σε δανεισμό, στην έναρξη εργασιών, την ταχεία εκδίκαση διαφορών και την έκδοση οικοδομικών αδειών.




Κώστας Φαρμάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου