Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Με ένα ευρώ συστήνεται εταιρεία στη Βουλγαρία- Ερημώνουν από καταναλωτές Σέρρες και Φλώρινα

Βούτυρο στο ψωμί τους αποτελεί πια για πολλές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, η μετεγκατάστασή τους στη γειτονική Βουλγαρία, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι σύντομες, ενώ και το κόστος σύστασης εταιρείας είναι πολύ μικρό. Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία, η Ελλάδα το περυσινό ενδεκάμηνο διατήρησε την τρίτη θέση, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία, με συνολικές επενδύσεις ύψους 2.779,3 εκατ. ευρώ (έναντι € 2.788,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013). 

Όπως διαφημίζουν εταιρείες (βουλγάρικες αλλά και ελληνικές) που αναλαμβάνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην γείτονα χώρα τα πλεονεκτήματα ίδρυσης εταιρείας στην Βουλγαρία είναι πολλά:
  • Η σύσταση διαρκεί 2-3 εβδομάδες (στην Ελλάδα έως και 2 χρόνια).
  • Το ελάχιστο απαιτούμενο, από τον Νόμο, κεφάλαιο σύστασης είναι 2 λέβα (ευρώ 1). Μπορεί κάποιος να επιλέξει οποιοδήποτε όνομα-τίτλο για την επιχείρησή, εφόσον είναι ελεύθερο, στο σχετικό Εμπορικό Αρχείο. Σας προτείνουμε να καθορίσετε εναλλακτικά ονόματα-τίτλους για να εξοικονομήσετε χρόνο. (στην Ελλάδα δεν μπορεί να προσδιοριστεί λόγω των πολλών αδειών που απαιτούνται. Για παράδειγμα ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να θέλει και πάνω από 20 άδειες)
  • Η βουλγαρική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης μπορεί να συσταθεί και με ένα μέτοχο, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας και ο διαχειριστής της (διευθυντής).
  • Η Εταιρεία μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Βουλγαρίας. Στην Ελλάδα έχεις την επιλογή της μίσθωσης ή την μετεγκατάσταση σε βιομηχανική περιοχή, που όμως αρκετές από αυτές όπως λέγεται έχουν την εικόνα χωματερής.

Από το 2007, που η Βουλγαρία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκή ένωσης προχώρησε σε φορολογική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό, προκύψανε δελεαστικά οφέλη για τους υποψήφιους επενδυτές. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: 

- Εταιρικός φόρος 10% 
- Φόρος μερισμάτων 5% 
- ΦΠΑ 20% στις Εθνικές συναλλαγές και Μηδενικός (0%) για εξαγωγές και κοινοτικές προμήθειες. 
- Ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο επένδυσης 2 Λέβα = 1 Ευρώ. 
- Επιστροφή του φόρου μέσα σε 30 ημέρες. 
- 0% Φόρος σε περιοχές με υψηλή ανεργία. 
- 0% φόρος στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. 
- Υπογραφή διεθνών συμβάσεων σε ισχύ περί αποφυγής διπλής φορολόγησης 
- Χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές. 
- Αναγνώριση Βουλγαρικών τιμολογίων σε όλη την Ευρώπη 
- 2 έτη απαλλαγή από τον ΦΠΑ για εισαγωγές εξοπλισμού και εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια 
- Φορολογικές αποσβέσεις για 2 χρόνια για αγορά υπολογιστών και νέου εξοπλισμού παραγωγής


Κι ενώ μεγαλώνει η μετακίνηση ελληνικών επιχειρήσεων στην γείτονα χώρα, αυξάνει γεωμετρικά και ο αριθμός των Ελλήνων καταναλωτών που αποφασίσουν να μεταβαίνουν στην Βουλγαρία για τις αγορές του μήνα σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Παράγοντας από τον χώρο του λιανεμπορίου μας ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν ο Νομός Σερρών αλλά και ο Νομός Φλώρινας. Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500.000 Ελληνες που βρίσκονται στην Βόρειο Ελλάδα πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές στην γειτονική αγορά για να αποκτήσουν είδη βασικής ανάγκης. 




Δέσποινα Καραγιαννοπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου