Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Εταιρείες που αξίζουν δισεκατομμύρια και μένουν εκτός Χρηματιστηρίου

Δεν έχουν μπει ακόμα στη χρηματιστήριο, όμως την αξία τους θα ζήλευαν κολοσσοί με ιστορία δεκαετιών και τζίρο δισεκατομμυρίων.

Η πορεία μίας startup από την ίδρυση έως το χρηματιστήριο περνάει πάντα από το στάδιο της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Στην αρχή οι φίλοι και συγγενείς (το λεγόμενο Friends and Family Round), στη συνέχεια seed funds και μετά, εφόσον όλα πάνε καλά, στα VC funds, τα hedge funds και τα private equity funds.

Η αξία μιας μη εισηγμένης startup προκύπτει από τον κάθε γύρο χρηματοδότησης και με βάση το τι ποσοστό από την εταιρεία παίρνουν οι επενδυτές για ένα δεδομένο ποσό. Ουσιαστικά, είναι μια εκτίμηση των επενδυτών για το πόσο αξίζει η εταιρεία συνολικά (ή πόσα θα αξίζει στο μέλλον), και όχι μια αντικειμενική αξιολόγηση με βάση τα assets, τα έσοδα κ.λπ.

Οι startup καθυστερούν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο όσο έρχονται οι επενδυτές επειδή η αξία τους ανεβαίνει έτσι κι αλλιώς χωρίς να είναι υποχρεωμένες να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον της Wall Street. Επιπλέον, το IPO είναι μια χρονοβόρα και ακριβή υπόθεση.

Κάπως έτσι εταιρείες με ζωή μόλις τριών και τεσσάρων ετών φτάνουν να αξίζουν 10, 20 ή και 40 δισ. δολάρια.

Ας δούμε τις πολυτιμότερες, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones VentureSource


XIAOMI - $46 ΔΙΣ.

Ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, και Νο1 στην Κίνα, ιδρύθηκε μόλις το 2010. Έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση $1,4 δισ.





UBER - $41,2 ΔΙΣ.

Η πλατφόρμα ενοικίασης ιδιωτικών αυτοκινήτων και ταξί ιδρύθηκε το 2009 και με κεφάλαια επενδυτών «μόλις» $2,8 δισ. μέχρι σήμερα, έχει παρουσία σε 200 πόλεις σε 53 χώρες.




PALANTIR - $15 ΔΙΣ.

Ειδικεύεται στο data analysis και έχει πελάτες από τη CIA και την αμερικανική κυβέρνηση μέχρι εταιρείες από το χώρο της υγείας και των επενδύσεων. Ο ιδρυτής της έχει δηλώσει πως δεν θα τη βάλει ποτέ στη χρηματιστήριο καθώς η φύση των εργασιών της (που περιλαμβάνει πολλά απόρρητα στοιχεία από τον χώρο της άμυνας, της αντι-τρομοκρατίας και της οικονομικής απάτης) θα δυσκόλευε πολύ τη δουλειά της.




SPACEX - $12 ΔΙΣ.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ ειδικεύεται στις αεροδιαστημικές μεταφορές και έχει στόχο να στείλει ανθρώπους στον πλανήτη Άρη. Πρόσφατα η Google και η επενδυτική Fidelity αγόρασαν το 8,333% της εταιρείας για $1 δισ., ανεβάζοντας συνεπώς την αξία της στα $12 δισ.





FLIPKART - $11 ΔΙΣ.

Η μεγαλύτερη εταιρεία e-commerce της Ινδίας. Ιδρύθηκε το 2007, έχει 15.000 υπαλλήλους και έχει συγκεντρώσει κεφάλαια $2,5 δισ. από επενδυτικές εταιρείες από όλο τον κόσμο.





AIRBNB - $10 ΔΙΣ.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη πλατφόρμα ενοικίασης ιδιωτικών σπιτιών σε ταξιδιώτες έχει παρουσία σε 33.000 πόλεις σε 192 χώρες (ωστόσο, χωρίς να χρειάζεται να έχει την παραμικρή δραστηριότητα ως εταιρεία σε άλλη χώρα, αρκεί να έχουν εισαχθεί δωμάτια στον κατάλογό της). Ο περσινός γύρος χρηματοδότησης -450 εακατ. από την TPG Capital- ανέβασε την αξία της στα $10 δισ.





DROPBOX - $10 ΔΙΣ.

Είναι από τις καλύτερες στον κόσμο υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων στο cloud για αυτό και είναι μάλλον η δημοφιλέστερη. Ιδρύθηκε το 2009, στους επενδυτές της συμπεριλαμβάνονται οι Sequoia Capital, Accel Partners κ.ά. και έχει λάβει μέχρι σήμερα $607 εκατ.





SNAPCHAT - $10 ΔΙΣ.

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων και φωτογραφιών απέρριψε πριν από 2 χρόνια την πρόταση εξαγοράς από τη Facebook έναντι $3 δισ. δολαρίων και αυτόν τον καιρό ετοιμάζει νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους $500 εκατ. ο οποίος θα εκτοξεύσει την εκτιμώμενη αξία της στα $19 δισ.






THERANOS - $9 ΔΙΣ.

Ειδικεύεται στο χώρο της υγείας κατασκευάζοντας διαγνωστικές συσκευές και ιατρικά εργαστήρια. Η πρωτοποριακή της μέθοδος περιλαμβάνει τη διάγνωση ασθενειών χρησιμοποιώντας σταγόνες αίματος από το δάχτυλο αντί για το παραδοσιακό φιαλίδιο που απαιτεί τρύπημα του ασθενή στη φλέβα. Έχει λάβει 400 εκατ. από επενδυτές.





MEITUAN - $7 ΔΙΣ

Κάτι σαν το Groupon, αλλά για την Κίνα, είναι μια πλατφόρμα εκπτωτικών ομαδικών αγορών με τη χρήση κουπονιών (καταναλωτικά αγαθά, εισιτήρια, δωμάτια ξενοδοχείων κ.ά.) και έχει το 60% της αγοράς στη χώρα. Οι επενδυτές της είναι μεγάλες εταιρείες από την Κίνα και τις ΗΠΑ (Alibaba Capital Partners, General Atlantic, Sequoia Capital κ.ά.) και έχουν τοποθετήσει συνολικά σε αυτήν 1,1 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου