Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Στην Κομοτηνή η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών της Ευρώπης από την SUNLIGHT Recycling

Μια νέα πνοή ενάντια στην αποβιομηχάνιση της χώρας, αλλά και πιο συγκεκριμένα της Κομοτηνής, αποτελεί η δημιουργία από την SUNLIGHT Recycling μιας νέας μονάδας ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου, η οποία χρησιμοποιεί τις βέλτιστες τεχνικές για την ανακύκλωση των μπαταριών, δηλώνει στο reporter.gr ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Σπύρος Κόπολας.

Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους €31 εκατ. της εταιρείας SUNLIGHT Recycling, επιχειρηματική εξέλιξη της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, σε μια έκταση 42 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Η επένδυση θα έχει πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόπολας, η εργοστασιακή μονάδα δημιουργήθηκε στην «ευαίσθητη» περιοχή της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στην οποία βρίσκονται σε λειτουργία λιγότερες από 10 από τις 100 βιομηχανίες της, δημιουργώντας έτσι 50 νέες θέσεις εργασίας και βοηθώντας την τοπική κοινωνία.

«Η ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι από τις πιο καλά οργανωμένες σε υπηρεσίες και παροχές Βιομηχανικές Περιοχές, καθώς έχει οδικό δίκτυο, είναι πάνω στην Εγνατία Οδό, έχει ευρωζωνικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, έχει τη ΔΕΗ, έχει φύλαξη, καθώς και βιολογικό σταθμό αποβλήτων. Είναι η ναυαρχίδα των βιομηχανικών περιοχών της Βορείου Ελλάδος», αναφέρει ο κ. Κόπολας, αναφορικά με τους λόγους επιλογής της περιοχής.


Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανακυκλωτήριο μολύβδου, το οποίο χρησιμοποιεί τις βέλτιστες τεχνικές. «Οι μπαταρίες είναι τοξικό απόβλητο, το οποίο πρέπει να ανακυκλώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με δύο στόχους: Αφενός να ανακυκλώνεται όσο περισσότερο υλικό από τις μπαταρίες και αφετέρου αυτό να γίνεται με τρόπο που δεν μολύνει το περιβάλλον», εξηγεί.

Να σημειωθεί ότι η νέα εργοστασιακή μονάδα έχει δυνατότητα ανακύκλωσης 30.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως, ενώ αποτελεί το πιο σύγχρονο τεχνολογικά και περιβαλλοντικά ανακυκλωτήριο στην Ευρώπη. Για την υλοποίησή του, υπήρξε συνεργασία με την εταιρεία Engitec, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή ανακυκλωτηρίων µολύβδου και διασφαλίζει τις κορυφαίες περιβαλλοντικές επιδόσεις του εργοστασίου. Αναλυτικά, προβλέπεται μηδενική απόρριψη υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον, μέσω της πλήρους ανακύκλωσης εντός του εργοστασίου, μηδενικά όξινα απόβλητα, μηδενική αέρια ρύπανση και δραστική μείωση εκπομπών μολύβδου.


«Υπάρχουν κι άλλα ανακυκλωτήρια στην Ελλάδα, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούν αυτές τις βέλτιστες τεχνικές. Πρόκειται περισσότερο για χυτήρια που αναμορφώθηκαν σε ανακυκλωτήρια», επισημαίνει ο κ. Κόπολας.

«Εμείς, φτιάχνοντας ένα τόσο πρωτοποριακό εργοστάσιο, το οποίο χρησιμοποιεί βέλτιστες τεχνικές ανακύκλωσης, συμβάλλουμε και στην επίτευξη του εθνικού στόχου συλλογής μολύβδου, ο οποίος προβλέπει την 100% συλλογή, τη στιγμή που σήμερα βρισκόμαστε μόνο στο 51%», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Και μάλιστα θα βοηθήσουμε να επιτευχθεί αυτό με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το βασικό εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην Ξάνθη, όπου γίνεται η παραγωγή των μπαταριών, από τις οποίες το 97% εξάγεται στο εξωτερικό.

«Το κύριο υλικό μας φυσικά είναι το μολύβι. Για να μειώσουμε, λοιπόν την ποσότητα εισαγόμενου μολύβδου και άρα και την εκροή συναλλάγματος, φτιάξαμε ένα εργοστάσιο στο οποίο το υλικό αυτό θα ανακυκλώνεται και θα ξαναδίνεται στην Ξάνθη για την παραγωγή των μπαταριών», αναφέρει ο κ. Κόπολας, σημειώνοντας ότι η εκροή συναλλάγματος που θα αποφευχθεί αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.



Μαρία Μιχάλη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου