Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Εφευρέσεις της NASA στην καθημερινή μας ζωή

Η εξερεύνηση του διαστήματος έχει και παράπλευρες ωφέλειες. Συσκευές και λύσεις που τις οφείλουμε στο διαστημικό πρόγραμμα 50 χρόνια πριν.


Του Κώστα Φαρμάκη

Ποτέ κανείς δεν είχε πάει στο διάστημα και ποτέ κανείς δεν είχε πάει στη Σελήνη. Συνεπώς, όταν η NASA ανέλαβε την αποστολή να στείλει ανθρώπους εκεί όπου δεν είχε πάει ποτέ κανείς έπρεπε να λύσει μια σειρά από προβλήματα και να εφεύρει κυριολεκτικά από το μηδέν συσκευές, μηχανές και νέα τεχνολογία.

Με την πάροδο των ετών οι λύσεις αυτές πέρασαν στην καθημερινή ζωή. Ας δούμε τις κυριότερες.




ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Τα αυτόνομα τρυπάνια εφευρέθηκαν από τη Black & Decker και τη NASA λόγω της ανάγκης να συλλεχθούν δείγματα πετρωμάτων από τη Σελήνη. Έπρεπε μάλιστα να είναι απίστευτα ελαφριά και απίστευτα αποτελεσματικά.





ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ

Βρίσκεται σε κάθε κιτ πρώτων βοηθειών και ζεσταίνει ναυαγούς, τραυματίες, ακόμα και εξαντλημένους αθλητές. Εφευρέθηκε από τη NASA το 1964 με σκοπό τη μέγιστη δυνατή μόνωση του σώματος των αστροναυτών.





ΑΝΤΙΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ

Κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου και οράσεως φέρει την προστατευτική επίστρωση που εφευρέθηκε για να καλύψει κρύσταλλα οργάνων και το τζάμι στα κράνη.






ΕΛΑΣΤΙΚΑ RADIAL

Τα ενισχυμένα με μεταλλικά στοιχεία ελαστικά πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή Viking το 1976, όταν το όχημα έπρεπε να προσγειωθεί και να κινηθεί στην επιφάνεια του Άρη χωρίς να φοβάται κλαταρίσματα.





ΣΤΡΩΜΑ ΜΕ ΑΦΡΟ ΜΝΗΜΗΣ

Η πρώτη χρήση του υλικού αυτού ήταν η προστασία αεροσκαφών και πληρώματος σε περίπτωση συντριβής.





ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 η NASA (αλλά και η τότε ΕΣΣΔ) εκτόξευαν δορυφόρους με σκοπό τη μετάδοση σήματος. Η τελειοποίησή τους ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για ασφαλή διαστημικά ταξίδια. Σήμερα όλες μας οι επικοινωνίες (τηλεφωνία, Internet κ.λπ.) περνούν από αυτούς.





ΠΥΡΓΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η βασική ιδέα της συγκέντρωσης του φωτός από κάτοπτρα σε μία επιφάνεια με σκοπό τη θέρμανση υγρών για την παραγωγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ.




ΤΕΧΝΗΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΑΝΑΔΡΑΣΗ

Πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για να κινήσουν ρομπότ στο διάστημα. Σήμερα έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί ώστε να βοηθούν ανθρώπους με ακρωτηριασμένα άκρα να αποκτήσουν κίνηση στο τεχνητό τους μέλος





ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΑΠΝΟΥ

Η ικανότητα των ανιχνευτών να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά είδη καπνού και αερίων και να αντιδρούν ανάλογα εφαρμόστηκε πρώτη φορά στον διαστημικό σταθμό Skylab το 1973.





ΑΝΤΙΚΡΑΔΑΣΜΙΚΕΣ ΣΟΛΕΣ

Όλα ξεκίνησαν από τις μπότες των αστροναυτών που πάτησαν στη Σελήνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου