Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει τις χώρες με βάση την οικονομία, την καινοτομία, τις υποδομές και άλλα αναπτυξιακά κριτήρια.
Στην ετήσια έκθεσή του το World Economic Forum εξετάζει στοιχεία από 144 χώρες του κόσμου και τις κατατάσσει ανάλογα με την πρόοδό τους στους εξής τομείς: Θεσμοί, υποδομές, μακροοικονομικό περιβάλλον, υγεία, βασική, ανώτατη και τεχνική εκπαίδευση, αγορά αγαθών, αγορά εργασίας, χρηματοπιστωτική αγορά, υιοθέτηση της τεχνολογίας, μέγεθος αγοράς, εξειδίκευση των επιχειρήσεων και καινοτομία. Συνδυάζοντας τις επιδόσεις των χωρών σε αυτούς τους τομείς, συντάσσει τη σχετική λίστα.
Παρά τη φρενήρη ανάπτυξη των χωρών της Ασίας, μόλις τρεις από αυτές βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα. Εκεί βρίσκουμε έξι ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Η Κίνα, παρά το ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι μόλις στην 28η θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας. Παρομοίως η Ρωσία, παρά τη δυναμική της είναι μόλις 53η στη σχετική λίστα κάτω από τις Φιλιππίνες και το Καζακστάν και μαζί με τη Βουλγαρία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 81η θέση, ψηλότερα από πέρσι, αλλά στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως το Ιράν, η Μολδαβία, η Αλγερία και το Ελ Σαλβαδόρ.
Ας δούμε τις δέκα κορυφαίες
Ελβετία
Η ευρωπαϊκή χώρα έχει την αποτελεσματικότερη αγορά εργασίας στον κόσμο, κατατάσσεται δεύτερη στην καινοτομία και επίσης δεύτερη στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της κεντρικής της τράπεζας, η γεωπολιτική αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις ίσως επηρεάσουν τις προβλέψεις για ανάπτυξη.
Σιγκαπούρη
Πρώτη στον κόσμο στην αποδοτικότητα του εμπορίου αγαθών, δεύτερη καλύτερη αγορά εργασίας και δεύτερη στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς της. Η οικονομία της παρουσιάζει ανάπτυξη και το ΑΕΠ της σημειώνει ελαφρά άνοδο.
Ηνωμένες Πολιτείες
Τέταρτη αποτελεσματικότερη αγορά εργασίας, τέταρτη στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων και έβδομη καλύτερη ανώτατη εκπαίδευση. Είναι η μόνη από τις ανεπτυγμένες χώρες που το ΑΕΠ της είναι σήμερα υψηλότερο από όσο ήταν προ κρίσης.
Φινλανδία
Έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, είναι πρώτη στην καινοτομία και κατατάσσεται 5η στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς της. Έχει βγει από την ύφεση και αναμένεται να φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα το 2017.
Γερμανία
Τρίτη καλύτερη στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων, 6η στην καινοτομία και 7η στις υποδομές. Η κρίση στην Ουκρανία -σημαντικός εμπορικός της εταίρος- έχει επιβραδύνει την οικονομία της τους τελευταίους μήνες.
Ιαπωνία
Οι επιχειρήσεις της είναι οι αποτελεσματικότερες και εξειδικευμένες στον κόσμο, είναι 4η στην καινοτομία και 6η στους τομείς της υγείας και της βασικής εκπαίδευσης.
Η αβεβαιότητα στην οικονομία της συνεχίζεται καθώς η κατανάλωση μειώνεται, το ίδιο και η βιομηχανική παραγωγή.
Χονγκ Κονγκ
Τρίτη καλύτερη αγορά εργασίας, πρώτη στον κόσμο χρηματοπιστωτική αγορά και 5η καλύτερη χώρα στην υιοθέτηση της τεχνολογίας. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η κρίση μεγαλώνει τις ανισότητες στη χώρα με τους πλούσιους να είναι πολύ περισσότερο εξασφαλισμένοι.
Ολλανδία
Τέταρτη στον κόσμο σε υποδομές, 5η καλύτερη στην υγεία και τη βασική εκπαίδευση και 3η καλύτερη στην ανώτατη εκπαίδευση. Η οικονομία της σημείωσε πρόοδο φέτος χάρη στις αυξημένες εξαγωγές και επενδύσεις.
Μεγάλη Βρετανία
Δέκατη χώρα στον κόσμο σε υποδομές, 2η στην υιοθέτηση της τεχνολογίας και 5η αποτελεσματικότερη αγορά εργασίας. Από τα τέλη του 2013 η οικονομία της αναπτύσσεται σταθερά.
Σουηδία
Η σκανδιναβική χώρα είναι 12η στον κόσμο στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, 3η στην υιοθέτηση της τεχνολογίας και 7η στην καινοτομία.
Οι χώρες που ακολουθούν στην κατάταξη είναι:
11. Νορβηγία
12. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
13. Δανία
14. Ταϊβάν
15. Καναδάς
16. Κατάρ
17. Νέα Ζηλανδία
18. Βέλγιο
19. Λουξεμβούργο
20. Μαλαισία
Κώστας Φαρμάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου