Γράφει ο Καραούλης Γεώργιος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη «Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας» που εκπόνησαν από κοινού η εταιρεία The Boston Consulting Group και ο ΙΟΒΕ και η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση των επτά μεγάλων διμερών επιμελητηρίων στην Αθήνα (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνοϊταλικό, Ελληνογερμανικό, Ελληνοολλανδικό και Ελληνοσουηδικό).
Η μεταρρυθμιστική πολιτική στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, πρέπει να εστιάσει σε τέσσερα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας: τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της, την εξωστρέφειά της, το ρόλο του κράτους στην οικονομία και το βαθμό πρόσβασης - συμμετοχής της κοινωνίας στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Για την υλοποίηση των τεσσάρων κατευθύνσεων της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας προτείνονται παρεμβάσεις σε εννιά επιμέρους περιοχές:
- Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης
Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις συναλλαγές τους με τις εγχώριες εταιρείες και το κράτος.
-Σταθερό, απλό και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο
Το φορολογικό πλαίσιο συνιστά ένα κομβικό ζήτημα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό φορολογικό πλαίσιο θα προωθήσει την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις.
- Βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα
Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βασικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού συστήματος για να είναι βιώσιμο και δίκαιο, με προσθήκη ανταποδοτικού σκέλους στον πρώτο πυλώνα του και ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του.
- Καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας
Τα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, η στενή σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας και η συμβουλευτική υποστήριξη των ανέργων, μπορούν να συνδράμουν σταδιακά στην άμβλυνση του προβλήματος της νεανικής ανεργίας, που σήμερα αγγίζει το 60%.
- Μεγαλύτερη ευελιξία και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Η ουσιαστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος σχετίζεται με την αποκέντρωσή του, τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας και την πολύπλευρη υποστήριξη της καινοτομικότητας.
- Προώθηση της έρευνας και εμπορική αξιοποίηση καινοτομιών
Προκειμένου να καλυφθεί μέρος της υστέρησης της Ελλάδας έναντι των υπόλοιπων αναπτυγμένων χώρων στην παραγωγή καινοτομιών, απαιτείται η υποστήριξη επενδύσεων τόσο σε ερευνητικές δραστηριότητες, όσο και στην εφαρμογή και τη διάχυση των αποτελεσμάτων τους.
- Πάταξη της διαφθοράς, γραφειοκρατίας, και πολυνομίας
Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με πρόσθετες θεσμικές τομές (σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς) καθώς και στοχευμένες δράσεις (e-government).
- Επιτάχυνση και διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις
Η απλοποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου και η υποχρεωτική υλοποίηση ηλεκτρονικά όλων των κρατικών προμηθειών κρίνονται ως απαραίτητα βήματα για την ουσιαστική επιτάχυνση και τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
Για την επίτευξη υψηλής εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας απαιτείται σειρά μεταρρυθμίσεων στις εξαγωγικές διαδικασίες, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία-ενημέρωση των επιχειρήσεων για το διεθνές περιβάλλον και τη διευκόλυνση της δικτύωσής τους.
Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας Ο.Α.Ε.Δ.
To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ στις 23/5/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου