Οι τιμές των online καταστημάτων στο εξωτερικό συνέχισαν και το 2013 να είναι χαμηλότερες από τις τιμές στα ελληνικά καταστήματα, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η PayPal, η οποία κατέγραψε τα καταστήματα που οι Έλληνες μπορούν να αγοράσουν επιλεγμένα, ποιοτικά και οικονομικότερα προϊόντα. Η έρευνα συμπεριέλαβε δημοφιλή online καταστήματα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα και αγορές της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της PayPal, οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μέσω PayPal από Έλληνες χρήστες κατευθύνθηκαν κατά την περίοδο 2012-2013, κυρίως σε καταστήματα στη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία.
Η μεγαλύτερη αύξηση πραγματοποιήθηκε προς ρωσικά καταστήματα, τα οποία σημείωσαν αύξηση 68% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε κινέζικα online καταστήματα αυξήθηκαν κατά 44%. Σημαντική ανάπτυξη σημειώθηκε μέσω PayPal από τους Έλληνες χρήστες και προς τα γερμανικά καταστήματα, της τάξης του 18%.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η PayPal, οι Έλληνες που αγοράζουν από τις ΗΠΑ μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρονικά προϊόντα φθηνότερα έως και 37%, σε σχέση με τα ελληνικά καταστήματα, games και παιχνίδια έως και 52% φθηνότερα, καθώς επίσης καλλυντικά 30% φθηνότερα και ρούχα περίπου 50% οικονομικότερα. Στη Γερμανία, τα games και τα παιχνίδια είναι 40% φθηνότερα, σε σχέση με τα ελληνικά καταστήματα, τα ρούχα έως και 25% φθηνότερα, ενώ τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα καλλυντικά πωλούνται σε τιμές από 17% έως 31% χαμηλότερες σε σχέση με τις ελληνικές. Η Μ. Βρετανίαπροσφέρει αντίστοιχα ανταγωνιστικές τιμές για τα είδη ένδυσης, σχεδόν 50% κάτω απ’ ό,τι οι τιμές στα ελληνικά Online καταστήματα και μεγάλες εκπτώσεις επίσης στα καλλυντικά (-24%), στα games και τα παιχνίδια (-35%) και στα ηλεκτρονικά προϊόντα (-24%), ενώ στην Κίνα οι αγοραστές μπορούν να κάνουν τις πιο συμφέρουσες αγορές στα παιχνίδια (έως -78%) και στα ρούχα (44%).
Όταν πραγματοποιούν αγορές στο εξωτερικό, οι αγοραστές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιπλέον φόροι που προστίθενται στο κόστος των προϊόντων που αγοράζουν, όπως φόροι τελωνείου και ΦΠΑ. Στην Ελλάδα, δεν υφίστανται φόροι τελωνείου αν η αξία του εμπορεύματος είναιμικρότερη των 150 ευρώ, ωστόσο οι αγοραστές χρειάζεται να πληρώσουν ΦΠΑ 23%. Αν η αξία των προϊόντων είναι μικρότερη των 45 ευρώ, δεν υπάρχουν έξτρα φόροι ή χρεώσεις. Για μεγαλύτερες αγορές, άνω των 150 ευρώ, καταβάλλεται μόνο ΦΠΑ αν τα εμπορεύματα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν τα προϊόντα προέρχονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έξοδα τελωνείου ποικίλουν και ελέγχονται από τη βάση δεδομένων TARIC, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Για ορισμένα προϊόντα που αγοράζονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, κινητά τηλεφώνα ή κονσόλες. δεν υπάρχουν φόροι τελωνείου. Για ορισμένα άλλα δημοφιλή προϊόντα οι φόροι τελωνείου είναι σχετικά χαμηλοί. Για παράδειγμα, για τα είδη υπόδησης διαμορφώνονται έως και 17% και για τα ενδύματα έως και 12%, σύμφωνα με το TARIC, και εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.