Διέξοδο στα βασικά προβλήματα πρόσβασης των μικρών παραγωγών και δημιουργών στις αγορές του εξωτερικού, φιλοδοξεί να δώσει το CforCrafts, μια νέα επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πώλησης προϊόντων, στην οποία κάθε δημιουργός έχει το δικό του e-shop, αξιοποιώντας ωστόσο τις συνέργειες που προκύπτουν από τη λειτουργία της.
Το CforCraft, που μετρά μόλις λίγους μήνες λειτουργίας, καθώς βρέθηκε στον διαδικτυακό αέρα μόλις τον Οκτώβριο του 2013, σκοπεύει σύμφωνα με την ιδρύτριά του Ειρήνη Λουίζου, να ενισχύει την ελληνική δημιουργία, να υποβοηθήσει σε ένα ουσιαστικό rebranding των ελληνικών προϊόντων και να αποτελέσει το ελληνικό αντίστοιχο του διάσημου αμερικανικού www.etsy.com,(στο οποίο φιλοξενούνται περισσότεροι από 15 εκατομμύρια δημιουργοί αντικειμένων από 150 χώρες, και ο ετήσιος τζίρος που πραγματοποιείται από τη σελίδα του ξεπερνά τα 70 εκατ. δολάρια).
Τα παραπάνω μεγέθη προφανώς απέχουν από τη σημερινή δραστηριότητα του CforCrafts, ωστόσο η στόχευση των δημιουργών του είναι να αναπτυχθεί ταχύτατα. Σήμερα, αποτελεί την πληρέστερη πλατφόρμα αγοράς και πώλησης ελληνικών χειροποίητων δημιουργιών και τροφίμων. Ήδη φιλοξενεί κατασκευαστές κοσμημάτων, διακοσμητικών, αξεσουάρ μόδας, ειδών δώρων και παραγωγούς ελαιολάδου, ενώ σύντομα θα προστεθούν δημιουργήματα λαϊκής τέχνης και πολλές ακόμη κατηγορίες. Είναι διαθέσιμο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, κι είναι μέλος του Ελληνικού Σύνδεσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και Bronze Member του Greek America Foundation.
Έως το τέλος του 2014, φιλοδοξεί να φιλοξενεί 100 Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς οι οποίοι θα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πολλές αγορές στην Ευρώπη, στην Αμερική αλλά και στην Ασία.
Πώς λειτουργεί
Κάθε δημιουργός ή παραγωγός έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα εντός της πλατφόρμας. Μπορεί να πουλήσει λιανικώς και χονδρικώς τα προϊόντα του, να τα διαχειριστεί και να τα παρουσιάσει όπως επιθυμεί. Οι παραγγελίες λαμβάνονται απευθείας από τον παραγωγό και τιμολογούνται από την επιχείρησή του. Το CforCrafts δεν εισπράττει προμήθειες επί των πωλήσεων που πραγματοποιούνται, και έτσι τα προϊόντα δεν επιβαρύνονται επιπλέον. Ωστόσο, εισπράττει μια μικρή μηνιαία συνδρομή διαφοροποιημένη ανάλογα με τον όγκο των κωδικών κάθε δημιουργού.
Μία από τις σημαντικές παροχές της πλατφόρμας είναι ο προνομιακός κατάλογος μεταφορικών που προσφέρει για τα μέλη της, μέσω ειδικής συμφωνίας που έχει συνάψει με τη UPS. Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά εμπόδια προώθησης του ηλεκτρονικού εξαγωγικού εμπορίου στην Ελλάδα είναι το υπέρογκο μεταφορικό κόστος, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του ELTRUN και του GRECA (του ελληνικού συνδέσμου ηλεκτρονικού εμπορίου).
Με βάση συγκεκριμένο παράδειγμα του καθηγητή κ. Δουκίδη, το μεταφορικό κόστος για την αγορά ενός αντικειμένου από την Ελλάδα προς της Βρετανία είναι έξι φορές ακριβότερο από εκείνο που βαρύνει το ίδιο προϊόν να έρθει από τη Βρετανία στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από μια πλειάδα ελληνικών δημιουργιών και να πληρώσουν τις παραγγελίες τους με τρεις διαφορετικούς τρόπους (αντικαταβολή, PayPal και κατάθεση).
Μπορούν να κάνουν τις αγορές τους από έως και έξι διαφορετικούς δημιουργούς σε ένα check-out.Επίσης, η ομάδα του CforCrafts προσφέρει την πλατφόρμα της αφιλοκερδώς σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (όπως ο Στόχος, η Greenpeace και ο Αρκτούρος που έχουν ήδη τα δικά τους e-shops στην πλατφόρμα), για να διαθέτουν όποια προϊόντα έχουν για τους σκοπούς τους.
Π. Κούτρα, euro2day