«Όταν ανακοινώθηκε ότι το έργο κατοχυρώθηκε στην ομάδα μας, μεταξύ σοβαρού και αστείου είπαμε: και τώρα που πάμε; Κατά μία σατανική σύμπτωση το βράδυ εκείνο η τηλεόραση είχε ένα ντοκιμαντέρ από την Μποτσουάνα, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται για μία από τις πλέον ασφαλείς και πλούσιες χώρες της Αφρικής, στην πρωτεύουσα της οποίας, την Γκαμπορόν, επικρατεί κυκλοφοριακό χάος».
Με τα λόγια αυτά περιγράφει ο πρόεδρος της ΝΑΜΑ Α.Ε., ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Καλούδης, τις πρώτες αντιδράσεις για την πλέον μακρινή σε απόσταση αποστολή που έχει αναλάβει η εταιρεία του. Το έργο στο οποίο έχουν συμπράξει πέρα από την ΝΑΜΑ, η ΑΔΚ Α.Ε. και η γερμανική PTV AG, χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και αφορά στην σημαντική αναβάθμιση του συστήματος των φανών συγκοινωνίας της πρωτεύουσας Γκαμπορόν.
Συγκεκριμένα πρόκειται για μελέτη, εφαρμογή κεντρικού αυτοματοποιημένου συστήματος, επίβλεψη κατασκευής/εγκατάστασης και λειτουργίας, συντήρηση και παραχώρηση στην αρμόδια συγκοινωνιακή αρχή της χώρας δηλαδή το Υπουργείο Μεταφορών της Μποτσουάνα.
Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com o Πάνος Παπαδάκος, υπεύθυνος του συγκοινωνιακού τομέα της ΝΑΜΑ, πρόκειται για ένα έργο παρόμοιο με αυτό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα προστεθούν νέοι σηματοδότες (υπάρχουν ήδη 110), θα τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας και φωτεινοί πίνακες που θα ενημερώνουν για την κατάσταση της κυκλοφορίας τα οποία θα μπουν κάτω από ένα κέντρο ελέγχουν κυκλοφορίας.
Στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Γκαμπορόν αναφέρεται και αναλυτικά η Wikipedia η οποία με όχι και τόσο φρέσκα στοιχεία (2008) αναφέρει ότι στην πρωτεύουσα υπήρξαν 9.415 τροχαία ατυχήματα στα οποία έχασαν την ζωή τους 74 άνθρωποι. Σε 263 ατυχήματα εμπλέκονται ζώα ενώ πολύ υψηλός είναι και ο αριθμός των πεζών (24) που έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο.
Για τον κ. Παπαδάκο η εμπειρία του στην Μποτσουάνα ήταν ευχάριστη έκπληξη. «Σίγουρα χρειάζεται πολύ δουλειά στον τομέα των συγκοινωνιών καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής (σ.σ. είναι χώρα πλούσια σε κοιτάσματα διαμαντιών) όμως υπάρχουν οι κρατικές δομές και η οργάνωση που άφησε πίσω του το καθεστώς της πρώην Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μου προξένησε εντύπωση ότι στην περίπτωση μας η όλη διαδικασία από την προκήρυξη έως την ανάθεση δεν ξεπέρασε τους εννέα μήνες. Στην Ελλάδα, με τις ενστάσεις και τις αναβολές, για ανάλογα έργα περνούν χρόνια».
Πίσω στην Αθήνα και στα γραφεία της ΝΑΜΑ όπου το μελετητικό γραφείο που δημιουργήθηκε το 1990 και έχει φέρει εις πέρας πάνω από 700 ολοκληρωμένα έργα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στους δύσκολους καιρούς. Απασχολεί 60 άτομα, στην πλειοψηφία τους μηχανικούς, και όπως αναφέρει ο κ. Καλούδης παρ’ όλες τις δυσκολίες δεν έχουν προχωρήσει σε μειώσεις μισθών. Το μυστικό κρύβεται στην στροφή στις διεθνείς αγορές όπου η εταιρεία που εξειδικεύεται κυρίως σε μελέτες και έρευνες (συγκοινωνιακά, υδατικά συστήματα, περιβαλλοντικά έργα, στατικά κ.α.) κατευθύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Από τη μακρινή Μποτσουάνα, όπου το έργο θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια, πριν από λίγες ημέρες η ΝΑΜΑ επέστρεψε στα Βαλκάνια και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη όπου το σχήμα στο οποίο συμμετείχε (μαζί με την επίσης ελληνική Exergia) ανέλαβε τη παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της υλοποίησης του προγράμματος ύδρευσης και αποχέτευσης των μεγάλων δήμων της χώρας.