Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Τα «πράσινα», τα «λευκά» και τα επαγγέλματα πληροφορικής έχουν μέλλον στην Ελλάδα


Τα «πράσινα» επαγγέλματα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα «λευκά» επαγγέλματα που αφορούν το χώρο της υγείας, καθώς και εκείνα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών εκτιμάται ότι θα έχουν μέλλον και θα δημιουργήσουν τα προσεχή χρόνια ζήτηση στην αγορά εργασίας, δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Λάζλο 'Αντορ, κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο επίτροπος γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν οι νέοι σε εκείνα τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή χρήσιμες θα είναι οι επισημάνσεις του Cedefop, ενός ευρωπαϊκού, όπως είπε, θεσμού για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση, ο οποίος θα εξειδικεύσει τις θέσεις του ενόψει του σχετικού πλαισίου που θα διαμορφώσει η Επιτροπή. 

Ο κ. 'Αντορ, ο οποίος θα έχει συνεργασία με εκπροσώπους του Cedefop στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή προσπαθεί να προωθήσει συγκεκριμένο σχέδιο μέσω του οποίου οι νέοι θα μπορούν μέσα σε τέσσερις μήνες είτε να βρουν εργασία είτε να ενταχθούν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα κατάρτισης για να μπορέσουν να απασχοληθούν.

Παράλληλα, προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τα οποία θα διατεθούν σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία απασχόλησης κάθε χώρα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε τους εκπροσώπους των πόλεων και των περιφερειών στην Ελλάδα να συνεργαστούν με το υπουργείο Εργασίας για την εξειδίκευση των παραπάνω σχεδίων. 

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τρόποι αξιοποίησης προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τη βόρεια Ελλάδα με ποσοστά ανεργίας στον γενικό πληθυσμό της τάξης του 30% και στους νέους της τάξης του 60%. 

«Πλέον θα έχουμε 137 εκ. ευρώ ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καταπολέμηση της φτώχειας. Θέλουμε να δούμε πώς αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε ζητήματα απασχόλησης όπου πάλι οι πόροι θα βρίσκονται στο υπουργείο απασχόλησης», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια ετοιμάζει σχέδιο και πολιτικές για την επόμενη πενταετία. 

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας της Περιφέρειας, κυρία Τζελίνα Μακραντωνάκη γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ετοιμάζει ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε τουριστικά επαγγέλματα το οποίο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014. 

Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με βάση το πρότυπο του γερμανικού δυαδικού συστήματος και θα προβλέπει την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, την πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και θα οδηγεί στην απόκτηση διπλώματος που θα δίνει την δυνατότητα στους κατόχους του να απασχοληθούν και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα προγράμματα έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα και την Κρήτη.


ΕΞΠΡΕΣ