Στη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), διάσημο για τo ετήσιο συνέδριό του κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας, προσδιορίζονται οι κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις για το τρέχον έτος.
«Η τεχνολογία έχει γίνει ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας αλλαγής στο σύγχρονο κόσμο», γράφει ο Noubar Afeyan στο WEF. «Οι θετικές τεχνολογικές καινοτομίες υπόσχονται καινοτόμες λύσεις στις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας, από την έλλειψη πόρων μέχρι τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές μεταβολές. Δίνοντας έμφαση στις πιο σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις, το Συμβούλιο του Φόρουμ, αποσκοπεί στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας για τις δυνατότητες τους και στη συμβολή της μείωσης του χάσματος στις επενδύσεις, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη δημόσια αντίληψη.»
Δείτε παρακάτω ποιες αναδεικνύονται ως κορυφαίες τεχνολογίες για το τρέχον έτος:
1. Body-adapted Wearable Electronics
Πρόκειται για σχεδόν αόρατες συσκευές που περιλαμβάνουν από ακουστικά-ψείρες που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, αισθητήρες που φοριούνται κάτω από τα ρούχα για να παρακολουθείτε τη στάση του σώματος σας, προσωρινά τατουάζ που παρακολουθούν τα ζωτικά όργανα για την υγεία και ειδικές σόλες παπουτσιών που κατευθύνουν εκείνον που τις φοράει μέσω GPS με δόνηση αισθητή στα πόδια. «Οι εφαρμογές είναι πολλές και ποικίλες: Από τα υποστηρικτικά για τους τυφλούς παπούτσια που προτείνονται για να τους βοηθήσουν να περιηγούνται, μέχρι τα Google Glass που φοριούνται ήδη από ογκολόγους, για να τους βοηθούν στις επεμβάσεις μέσω ιατρικών αρχείων και άλλων πληροφοριών που παρέχονται με φωνητικές εντολές.»
2. Nanostructured Carbon Composites
Οι εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα αυξάνονται παγκοσμίως και αποτελούν μια πολύ σοβαρή περιβαλλοντική ανησυχία, έτσι η αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας των μεταφορών είναι ένας ελπιδοφόρος τρόπος για να μειωθούν συνολικά οι επιπτώσεις. Η νανοτεχνολογία προσφέρει νέες τεχνικές για ίνες άνθρακα που προσφέρουν στην κατασκευή οχημάτων τη δυνατότητα μείωσης του βάρους τους κατά 10% ή και περισσότερο. Τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για τη λειτουργία τους, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων.
3. Mining Metals from Desalination Brine
Καθώς το πόσιμο νερό συνεχίζει να μειώνεται, η αφαλάτωση των θαλασσίων υδάτων αναδεικνύεται ως μια επιλογή, η οποία όμως έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Εκτός από την υψηλή χρήση ενέργειας που απαιτεί η διαδικασία αυτή, παράγει ως απόβλητο μια συμπυκνωμένη άλμη, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, όταν επιστρέψει στη θάλασσα. Ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι να δούμε την άλμη αυτή από την αφαλάτωση όχι ως απόβλητο, αλλά ως ένα πόρο από τον οποίο θα προκύπτουν πολύτιμα υλικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται το λίθιο, το μαγνήσιο και το ουράνιο, καθώς και τα πιο κοινά, νάτριο, ασβέστιο και στοιχεία καλίου.
4. Grid-scale Electricity Storage
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια σειρά από νέες τεχνολογίες είναι όλο και πιο κοντά στη δημιουργία π.χ. μπαταριών ροής, οι οποίες μπορεί στο μέλλον να αποθηκεύουν υγρή χημική ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες ανάλογες με την αποθήκευση του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Διάφορες στερεές μπαταρίες ανταγωνίζονται επίσης, για να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε επαρκώς υψηλή ενεργειακή πυκνότητα με χαμηλού κόστους υλικά. Πρόσφατα επινοήθηκαν οι υπερπυκνωτές γραφενίου, που προσφέρουν τη δυνατότητα της εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης και εκφόρτισης πάνω από πολλές δεκάδες χιλιάδες κύκλους. Άλλες επιλογές χρησιμοποιούν κινητική δυναμική ενέργεια, όπως αυτή των μεγάλων σφονδύλων αδρανείας ή την υπόγεια αποθήκευση πεπιεσμένου αέρα.
5. Nanowire Lithium-ion Batteries
Η νέα γενιά μπαταριών είναι ικανές να φορτίσουν πλήρως και πιο γρήγορα και να παράγουν 30% -40% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις σημερινές μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Αυτή η επόμενη γενιά μπαταριών θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να επιτρέψει την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας σε οικιακή κλίμακα. Αρχικά, οι μπαταρίες πυριτίου-ανόδου αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρουν ενέργεια σε smartphones, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
6. Screenless Display
Σε αυτό το πεδίο υπήρξε ταχεία πρόοδος το 2013 και φαίνεται πως είμαστε μπροστά σε επικείμενες ανακαλύψεις και κλιμακούμενη ανάπτυξη της screenless οθόνης. Διάφορες εταιρείες έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών εικονικής πραγματικότητας, των βιονικών φακών επαφής, της ανάπτυξης κινητών τηλεφώνων για ηλικιωμένους και μερικώς τυφλούς και του βίντεο-ολογράμματος που δεν απαιτεί γυαλιά.
7. Human Microbiome Therapeutics
Η προσοχή εστιάζεται στο μικροβίωμα του εντέρου και το ρόλο του σε διάφορες ασθένειες όπως οι μολύνσεις, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι οι θεραπείες με αντιβιοτικά που καταστρέφουν την χλωρίδα του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε απειλητικές επιπλοκές για τη ζωή. Από την άλλη πλευρά, μια νέα γενιά θεραπευτικών μέσων περιλαμβάνει ένα υποσύνολο των μικροβίων που βρέθηκαν στο υγιές έντερο και είναι υπό κλινική ανάπτυξη με στόχο τη βελτίωση των ιατρικών θεραπειών.
8. RNA-based Therapeutics
Οι εξελίξεις στην επιστήμη του βασικού RNA (Ριβονουκλεϊκό οξύ), στην τεχνολογία σύνθεσης και στην παροχή του σε ζωντανό οργανισμό , συνδυάζονται για να επιτρέψουν σε μια νέα γενιά φαρμάκων βασισμένων στο RNA, να μετριάσουν την πληθώρα των φυσικών πρωτεϊνών, ή να επιτρέψουν την σε vivo παραγωγή βελτιστοποιημένων θεραπευτικών πρωτεϊνών. Έχει ήδη δρομολογηθεί η συνεργασία μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών με άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο να προσφέρουν θεραπείες RNA.
9. Quantified Self (Predictive Analytics)
Τα Smartphones περιέχουν ένα πλούσιο αρχείο ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως ποιους γνωρίζουν (λίστες επαφών, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης), με ποιους μιλούν (αρχεία καταγραφής κλήσεων, ή κειμένου, e-mails), που πηγαίνουν (GPS, Wi-Fi, και φωτογραφίες γεωγραφικού προσδιορισμού) και τι κάνουν (apps που χρησιμοποιούν, δεδομένα επιταχυνσιόμετρου).
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, και εξειδικευμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, μπορεί να κατασκευαστούν λεπτομερή μοντέλα πρόβλεψης για τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους, που να βοηθήσουν στον αστικό σχεδιασμό, την εξατομικευμένη ιατρική, τη βιωσιμότητα και την ιατρική διάγνωση.
10. Brain-computer Interfaces
Η ικανότητα να ελέγχουμε τους υπολογιστές χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη του νου είναι πιο κοντά από ό,τι θα περίμενε κανείς. Οι διεπαφές εγκεφάλου – υπολογιστή, όπου οι υπολογιστές μπορεί να διαβάζουν και να ερμηνεύουν τα σήματα απευθείας από τον εγκέφαλο, έχουν ήδη κλινική επιτυχία, επιτρέποντας σε τετραπληγικούς και σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να κινήσουν τις δικές τους αναπηρικές πολυθρόνες ή ακόμα και να πιουν τον καφέ τους από ένα φλιτζάνι, ελέγχοντας τη δράση ενός ρομποτικού βραχίονα με τα κύματα του εγκεφάλου τους. Επιπλέον, τα εμφυτεύματα εγκεφάλου έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση της μερικής όρασης σε ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους.
Πηγή: WEF
REPORTER, Π. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ