ΟΈλληνας Θάνος Παππάς, ο Γερμανός Sebastian Grenzhäuser και ο ΙταλόςAntonio Paglia είναι οι 3 νικητές του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) σε συνεργασία με τη Fiat με τίτλο “Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα”.
Ο Θάνος Παππάς είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η συμμετοχή που του χάρισε τη νίκη στο διαγωνισμό αφορούσε το όχημα “Aiuto”.
Το Aiuto, είναι ένα μικρό ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης που στόχο έχει να εξισώσει τα άτομα με αναπηρία με όλους τους υπόλοιπους στο κομμάτι τηςαυτονομίας και της δυνατότητας οδήγησης.
Μέσω ενός ημι-αυτόνομου συστήματος οδήγησης, το όχημα μπορεί να υποβοηθά στην οδήγηση τους ανθρώπους με αναπηρίες διαφόρων ειδών (μειωμένη όραση, ακοή, κινητικά προβλήματα κ.α.), δίνοντας τουςπληροφορίες ανά πάσα στιγμή, αξιοποιώντας τις “δυνατές” αισθήσεις τους.
Για παράδειγμα σε έναν άνθρωπο με προβλήματα ακοής το όχημα δίνει περισσότερο οπτικά ερεθίσματα για τη θέση άλλων οχημάτων γύρω του και για την κατάσταση του οχήματος του.
Επίσης, μέσω ειδικών αισθητήρων, το Aiuto μπορεί να διορθώσει πιθανέςλανθασμένες επιλογές του οδηγού, αποφεύγοντας μικροατυχήματα. Εκτός από τα άτομα με αναπηρίες, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο και σε ηλικιωμένουςοδηγούς, με ασθενέστερες αισθήσεις και μειωμένα αντανακλαστικά.
Οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες (παραπληγικοί, τετραπληγικοί κτλ) εισέρχονται στο όχημα από το πλάι μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιό τους, ενώ αν θέλουν, μπορούν να χειριστούν όλες τις λειτουργίες του οχήματος μέσωφωνητικών εντολών. Το Aiuto μπορεί επίσης να φιλοξενήσει 2 ακόμα ωςεπιβάτες στα πίσω καθίσματα, δίνοντας τους τη δυνατότητα ναψυχαγωγηθούν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος infotainment. Έτσι, ο οδηγός με αναπηρία, μπορεί εκμεταλλευόμενος την πρόοδο της τεχνολογίας, να μετακινηθεί με ασφάλεια με την οικογένεια ή τους φίλους του σε αστικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας το ευρύχωρο εσωτερικό, την άνεση και την αυξημένη αυτονομία που του προσφέρει το όχημα.
Οι ιδέες του Sebastian του Θάνου και του Antonio, μαζί με αυτές άλλων διαγωνιζόμενων, υποβλήθηκαν στο σελίδα “Our Future Mobility Now” (OFMN) του Facebook. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την ACEA με σκοπό τη διερεύνηση των θεμάτων που σχετίζονται με την κινητικότητα στο μέλλον και την αειφορία, έχοντας ως στόχο τη συμμετοχή νέων ανθρώπων απ' όλη την Ευρώπη.
Ο διαγωνισμός που υποστηρίχτηκε από την ACEA και τη Fiat αποτέλεσε μέρος του προγράμματος OFMN, για να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους γύρω από μία βασική πλευρά της κινητικότητας στο μέλλον: την προσβασιμότητα σε όλες τις μορφές της. Αυτό έγινε με στόχο την ανάδειξη και την χρησιμοποίηση των ταλέντων όλων αυτών των νέων ανθρώπων που έχουν πάθος με την κινητικότητα.