Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Καταρρίπτοντας τους 10 μύθους της επιχειρηματικότητας


Ο Barry Moltz είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, συγγραφέας και ομιλητής. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες και μικρές εταιρείες τις οποίες έχει βοηθήσει να ξεπεράσουν προβλήματα που φαίνονταν αξεπέραστα. Πρόσφατα δημοσίευσε έναν δεκάλογο με τους μύθους που οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων (κάθε είδους) πιστεύουν πως ισχύουν, και έτσι λαμβάνουν λάθος αποφάσεις για τις εταιρείες τους. Πράγματα που οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι ισχύουν, αλλά στην πράξη απλώς δεν λειτουργούν.

1. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο
Αν ο πελάτης είχε πάντα δίκιο όλες οι εταιρείες θα είχαν κλείσει. Αν διοικείτε την εταιρεία σας με βάση τα καπρίτσια και τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη δεν θα την κάνετε ποτέ βιώσιμη. Ωστόσο, ο πελάτης είναι πάντα πελάτης και είναι σημαντικό να έρχεστε στη θέση του, να βλέπετε τα πράγματα από την πλευρά του, να τον ακούτε. Καθήκον σας είναι να συμφωνήσετε από την αρχή στο τι θέλετε ο ένας από τον άλλον έτσι ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.


2. Φτιάξτο και θα έρθουν
Δεν είμαστε η νεραϊδοχώρα. Ο πελάτης δεν θα έρθει μόνο και μόνο επειδή υπάρχετε. H επιτυχία είναι πάντα αποτέλεσμα της σωστής διανομής και σωστής προώθησης του προϊόντος, κάτι που πολλοί επιχειρηματίες ξεχνούν και επαναπαύονται στο ότι έχουν το καλύτερο προϊόν που «πουλάει μόνο του».

3. Οι πωλήσεις είναι πάνω απ’ όλα
Ανοησίες! Πάνω απ’ όλα είναι το cash flow. Δεν έχει νόημα να ανεβάζεις τις πωλήσεις σου αν είναι να χάνεις χρήματα. Έχεις στο τέλος του μήνα λιγότερα χρήματα από όσα στην αρχή του; Απέτυχες. Οι επιτυχημένοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων επικεντρώνουν στο cash flow και ξέρουν να το ερμηνεύουν κάθε στιγμή.

4. Team work σημαίνει συναίνεση
Αν και η επιτυχία μιας επιχείρησης βασίζεται στη συνεργασία, ας μην μπερδευόμαστε. Ο Στιβ Τζομπς έλεγε πως η συναίνεση είναι διαφορετικό πράγμα από τη συνεργασία. Ο ηγέτης θέτει τις κατευθύνσεις και η ομάδα οφείλει να συνεργαστεί (είτε συμφωνεί είτε όχι) προς την επίτευξη του σκοπού αυτού.

5. Τα λογιστικά μπορούν να γίνουν outsource
Όχι, δεν μπορούν. Τα λογιστικά μιας επιχείρησης είναι το καθημερινό της σκορ. Αν ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει τη βαθμολογία και την απόδοση κάθε στιγμή, πώς θα μπορέσει να ορίσει ή να προβλέψει το πού πάει; Κέρδη και ζημιές, ισολογισμοί και cash flow πρέπει να ελέγχονται συχνότατα και in house.

6. O πελάτης νοιάζεται μόνο για τη χαμηλότερη τιμή
Μερικές από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου -WalMart, Southwest Airlines, Costco, Amazon- προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι μικρές εταιρείες δεν θα μπορέσουν ποτέ να τις ανταγωνιστούν στην τιμή. Πρέπει να επικεντρώσουν στην αξία και στο πώς θα αποδείξουν πως η δική τους λύση είναι η ιδανική για το πρόβλημα του πελάτη.

7. Υποσχέσου λίγα, δώσε πολλά
Ο μύθος εδώ λέει πως αν μια εταιρεία θέσει χαμηλά τον πήχη και στη συνέχεια τον ξεπεράσει κατά πολύ, αυτό θα ικανοποιήσει περισσότερο τον πελάτη. Η αλήθεια είναι πως αν οι προσδοκίες είναι χαμηλές, ο πελάτης θα σε χαρακτηρίσει ως χαμηλών προσδοκιών εταιρεία και οι πιθανότητες να τον χάσεις είναι μεγάλες.

8. Πετυχημένος είναι αυτός που βγάζει τα περισσότερα λεφτά
Τα χρήματα βοηθούν να κρατάς το σκορ, αλλά αν ο ιδιοκτήτης της μικρής επιχείρησης έχει μοναδικό του σκοπό να γίνει πλούσιος τότε πιθανότατα δεν θα το καταφέρει ποτέ. Δημιουργήστε αξία και έσοδα για την εταιρεία και η οικονομική ανταμοιβή θα έρθει.

9. Ξόδεψε λεφτά για να βγάλεις λεφτά
Τις περισσότερες φορές τα πολλά χρήματα κάνουν τον επιχειρηματία ανόητο. Το να προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα απλώς ρίχνοντας πάνω του λεφτά είναι σπατάλη και δεν φέρνει τη λύση. Ξοδεύετε με σύνεση και μετρήστε το αποτέλεσμα της κάθε κίνησης ή επένδυσης.

10. Συμμετάσχετε στα κοινωνικά δίκτυα
Η αλήθεια είναι πως τα social media μπορούν να γίνουν το μεγαλύτερο χασομέρι στον κόσμο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στόχευση ώστε να βρει κανείς πού ακριβώς πρέπει να «αφουγκραστεί» σε αυτά για να μάθει τι συζητούν οι πελάτες και πού βρίσκονται οι ευκαιρίες. Τότε μόνο πρέπει να μπει στη συγκεκριμένη συζήτηση και να γίνει μέρος της.


fortunegreece.com