Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Με προοπτικές ο θερμαλιστικός-ιαματικός τουρισμός

Tον δρόμο για την ανάπτυξη του θερμαλιστικού-ιαματικού τουρισμού ως ειδικότερη μορφή του ιατρικού τουρισμού ανοίγει για την Ελλάδα η εφαρμογή της οδηγίας 24/2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω της οδηγίας αυτής η χώρα ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές ποιοτικές προδιαγραφές, βάσει των οποίων δίδεται το σήμα και η πιστοποίηση των πηγών με γνώμονα την αξιολόγηση της υγειονομικής περίθαλψης, της αξιοποίησης του θερμαλισμού και των πηγών. Επισημαίνεται ότι η οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να επιλέγουν την ιαματική πηγή της επιλογής τους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και τα έξοδα θα καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγονται. Έτσι ανοίγει ο δρόμος συνεργασίας μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών ασφαλιστικών φορέων, γεγονός που βοηθά στην προσέλευση περισσότερων επισκεπτών που επιθυμούν να έλθουν για θεραπευτικούς στη χώρα μας με αποτέλεσμα την υψηλή οικονομική απόδοση.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χρήστος Πάλλης, στόχος της χώρας είναι η ανάδειξη της ως θερμαλιστικού τουριστικού προορισμού μέσα από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ανάπτυξη νέων υποδομών και εγκαταστάσεων και την ένταξη μας στη διασυνοριακή συνεργασία μέσα στο ευρωπαϊκό δίκτυο.
«Θα πρέπει να βελτιώσουμε το θερμαλιστικό τουριστικό προϊόν στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 οι διεθνείς αφίξεις επισκεπτών που αναζητούν ιαματικά κέντρα και κέντρα ευεξίας είχαν πτώση κατά 5,5% στη χώρα μας (ETC Report). Όμως ο σχεδιασμός και η ανάκαμψη του ιαματικού τουρισμού απαιτεί την πλήρωση μιας σειράς προϋποθέσεων ούτως ώστε να υλοποιηθεί το όραμα μας» τονίζει ο κ. Πάλλης.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα απαιτείται:
-στοχευμένη προβολή του εξειδικευμένου ιαματικού τουριστικού προϊόντος της χώρας μας,
-διευκόλυνση των διαδικασιών αναγνώρισης, αδειοδότησης και πιστοποίησης, ανάπτυξη σύγχρονων και ποιοτικών καταλυμάτων,
-ανάπτυξη επαρκούς δικτύου μεταφορών προς τους θερμαλιστικούς προορισμούς (ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση),
-αξιοποίηση του επενδυτικού νόμου,
-αξιοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 24/2011,
-εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού,
-δημιουργία θερμαλιστικών κέντρων στο χωροταξικό του τουρισμού,
-ένταξη αναπτυξιακών δράσεων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ 2014-2020, και
-αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό, όπως Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Πάλλης, είναι ανάγκη ο ιαματικός τουρισμός και οι ιαματικές πηγές να προβληθούν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι διεθνείς εκθέσεις, η πραγματοποίηση συνεδρίων και οι επισκέψεις μορφωτικού περιεχομένου αποτελούν ενέργειες που μπορούν να υποστηρίξουν την προβολή του θερμαλιστικού προϊόντος.
Επίσης, περαιτέρω η αναγνώριση και η αδειοδότηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την οριοθέτηση θερμαλιστικής-τουριστικής ζώνης. Τα θερμαλιστικά-ιαματικά κέντρα μπορούν να αναπτυχθούν κατάλληλα σε ολόκληρο το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας που αποτελείται από εναλλασσόμενο περιβαλλοντικό τοπίο με πηγές που διαθέτουν διαφορετικότητα φυσικοχημικών χαρακτηριστικών. Η αναγνώριση θα πρέπει να αφορά το σύνολο του θερμαλιστικού κέντρου σε έναν τόπο ή και των υποστηρικτικών του εγκαταστάσεων με όλες τις θεραπευτικές μεθόδους.
Κρίσιμο ζήτημα είναι και η εκπαίδευση μέσα από εξειδικευμένες σχολές και υποδομές παιδείας για τον ιαματικό τουρισμό, ώστε να συγκροτήσουμε το αναγκαίο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα υποστηρίξει ενεργά την υλοποίηση της ποιοτικής αναβάθμισης του θερμαλισμού στη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ υποστηρίζει ότι οι ιαματικές πηγές, που διαθέτει σε πληθώρα η χώρα, αποτελούν το «κλειδί» για βιώσιμη ανάπτυξη και την πολυθεματική οικονομική δραστηριότητα των περιοχών που θα αξιοποιήσουν τουριστικά τους ιαματικούς πόρους. Και προσθέτει: «Ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας έχουμε 110 σημεία πλούσια σε φυσικούς ιαματικούς πόρους. Τα επόμενα χρόνια ο θερμαλισμός θα αποτελέσει πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγάλο πλεονέκτημα του θερμαλιστικού-ιαματικού τουρισμού είναι ότι μπορεί να αναπτύσσεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό κατ' επέκταση δημιουργεί άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και δίνει λύση στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η άρση της εποχικότητας.
»Με τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου πέραν των θερινών μηνών κερδίζουμε θέσεις εργασίας καθώς αυξάνεται η απασχόληση τόσο στον τουρισμό όσο και σε ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων εμπλεκομένων με τον τουρισμό, δημιουργείται υπερδιπλάσια κατανάλωση στην υπόλοιπη οικονομία, αυξάνεται η συνεισφορά στο ΑΕΠ».