Στην Τουρκία περνάνε τα σκήπτρα της πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς ύστερα από χρόνια απόλυτης κυριαρχίας η Ελλάδα έχασε το «στέμμα» της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας σε λαβράκι και τσιπούρα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι FT, οι οποίοι παραθέτουν και πρόσφατα στοιχεία έκθεσης του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, του FAO.
Μέχρι πέρσι η Ελλάδα κατείχε ηγετική θέση στην εν λόγω ευρωπαϊκή βιομηχανία, ο τζίρος της οποίας ανέρχεται συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, η παραγωγή της χώρας σε λαβράκι και τσιπούρα προβλέπεται να μειωθεί 7% στους 94.000 τόνους το 2013. Αντιθέτως η Τουρκία πιθανότατα θα αυξήσει την παραγωγή της 12% και πλέον στους 108.000 τόνους.
Σύμφωνα με τους FT, η συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού και η μείωση της ζήτησης από τους πελάτες στην Μεσόγειο, που είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές των λευκών ιχθύων στην Ευρώπη, έπληξαν σοβαρά τον ελληνικό κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους εξαγωγείς της χώρας. Συγκεκριμένα, η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας μετά τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, μεγαλύτερο και από τις εξαγωγές ελαιόλαδου και τυριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού οργανισμού εξωτερικού εμπορίου, ΟΠΕ.
Επαληθεύτηκαν οι φόβοι
Ανθρωποι του χώρου είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν για την παραπάνω εξέλιξη, καθώς έβλεπαν πως οι επιχειρηματίες στην απέναντι όχθη του Αιγαίου αλλά και το τουρκικό Κράτος επένδυαν σημαντικά ποσά στις ιχθυοκαλλιέργειες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου λόγω κρίσης οι κρουνοί των τραπεζών είχαν κλείσει ερμητικά. Δυστυχώς οι φόβοι τους επαληθεύθηκαν.