Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

22χρονοι Έλληνες έσπασαν το «άβατο» της Silicon Valley

Το 2012, μια παρέα 22χρονων φοιτητών από την Ελλάδα χτυπάει την πόρτα της Silicon Valley με μια καλή ιδέα στις αποσκευές της και με αρχικό στόχο να «σηκώσει» κεφάλαιο για την επιχείρησή της. Το αποτέλεσμα; Φαινομενικά τουλάχιστον, μια πλήρης αποτυχία. Στην πράξη, όμως, η επίσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο λειτούργησε σαν σχολείο για τους νεαρούς φοιτητές-επιχειρηματίες, οι οποίοι εντυπωσιασμένοι -μεταξύ άλλων- από την ευκολία με την οποία γίνεται ο χειρισμός των κεφαλαίων υψηλού ρίσκου στην «Κοιλάδα του Πυριτίου», άλλαξαν ριζικά την επιχειρηματική τους στόχευση.
Σήμερα, η ιδέα τους, που απέδωσε μια διαδικτυακή εφαρμογή προγραμματισμού βασισμένη σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους (Cloud based IDE-Integrated Development Environment), με το όνομα «sourceLair», αριθμεί 14.000 χρήστες παγκοσμίως, κυρίως από ΗΠΑ και Κίνα.

Δυνητικοί πελάτες; 20.000.000 προγραμματιστές.
Οι δυνητικοί πελάτες τους είναι οι 20 εκατ. προγραμματιστές παγκοσμίως και το όπλο τους η ευκολία που τους προσφέρουν τον προγραμματισμό. Το SourceLair υποστηρίζει πολλές γλώσσες και στόχος του είναι να προσφέρει στον προγραμματιστή κάθε πιθανό χαρακτηριστικό, που μπορεί να χρειαστεί στη δουλειά του.
Πλέον, η ομάδα βάζει πλώρη για την προσφορά νέων δυνατοτήτων στο sourceLair, οι οποίες μάλιστα θα είναι σταδιακά διαθέσιμες από τις επόμενες εβδομάδες. Το “καταφύγιο του κώδικα”, όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί το “sourceLair”, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια των εκδηλώσεων των Ημερών Καινοτομίας, που διοργανώνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, συναντήσαμε τον 22χρονο Αντώνη Καλιπέτη, φοιτητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, όπως και οι υπόλοιποι πέντε της ομάδας, για την πλήρη σύνθεση της οποίας μπορεί κάποιος να ανατρέξει στην ιστοσελίδα www. sourcelair.com.

Νέες δυνατότητες για το «καταφύγιο του κώδικα»
«Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ ενδιαφέρον για το sourceLair και τους χρήστες μας. Από 22/9 θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εφαρμογές σε Django, την πιο διαδεδομένη βιβλιοθήκη για Web εφαρμογές σε Python, εξ ολοκλήρου μέσα από το sourceLair, έχοντας ακόμα και τον δικό τους micro-server για να τη δοκιμάσουν. Επίσης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν επί πληρωμή (προς 8 δολάρια/μήνα) τη δυνατότητα να διαχειριστούν 10 projects, ενώ θα διατεθεί δωρεάν η επανασχεδιασμένη Android εφαρμογή μας», γνωστοποιεί ο Αντώνης.
«Όταν ξεκινήσαμε, δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα, αλλά είχαμε θέληση».
Το «sourceLair», λοιπόν, κινείται πρόσω ολοταχώς, αν και όταν ξεκίνησε, ο δρόμος δεν ήταν... στρωμένος με ροδοπέταλα: «Όταν ξεκινήσαμε, δεν είχαμε σε καμία περίπτωση τις απαραίτητες γνώσεις / τεχνολογία για να αναπτύξουμε το λογισμικό μας. Είχαμε όμως θέληση και όρεξη για μάθηση, που μας έφεραν στο σημερινό επίπεδο. Χειρότερα ήταν τα πράγματα στο επιχειρησιακό κομμάτι, στο οποία είχαμε μεγαλύτερα κενά», λέει.
Ερωτηθείς αν η προσπάθειά τους να “μπουν” πέρυσι στη Silicon Valley απέδωσε τα προσδοκώμενα, ο Αντώνης Καλιπέτης λέει: “Φαινομενικά, το ταξίδι μας ήταν πλήρης αποτυχία. Ο βασικός μας σκοπός -αρχικά- ήταν να “σηκώσουμε” κεφάλαιο για την επιχείρησή μας. Αντ' αυτού, αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία που μας δόθηκε, πήραμε χρήσιμες συμβουλές τις οποίες χρησιμοποιήσαμε για να αλλάξουμε ριζικά την επιχειρησιακή μας στόχευση. Η επιφύλαξη που υπήρχε προς εμάς, δεν αφορούσε την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη ολόκληρη”
Και αν το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει -λόγω της κρίσης- προβλήματα σε επίπεδο φήμης στο εξωτερικό, τα οποία επηρεάζουν και τα επιχειρηματικά ανοίγματα εκτός των συνόρων, στις ΗΠΑ η επιφύλαξη φαίνεται ότι αφορά... την Ευρώπη ολόκληρη. Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει καλή φήμη σχετικά με την εγχώρια τεχνολογία και τα προϊόντα που αναπτύσσονται, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους Έλληνες της διασποράς. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες με σημαντικές θέσεις σε εταιρείες του εξωτερικού και υπάρχει – ακόμα – καλή φήμη για το επίπεδο σπουδών των πανεπιστημίων μας. Η επιφύλαξη που υπήρχε προς εμάς, δεν αφορούσε την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ολόκληρη. Ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικός και αν δεν υπάρχουν σχέδια για μετάβαση εκεί, δύσκολα πείθονται να συνεργαστούν μαζί σου”, διευκρινίζει ο Αντώνης Καλιπέτης. Οι νεαροί ιδρυτές της sourceLair Ltd, ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο. Αλήθεια, τι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό πανεπιστήμιο; “Το ελληνικό πανεπιστήμιο διατηρεί το κύρος του, αλλά θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, ως ένας σύνδεσμος με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα”, σημειώνει ο 22χρονος. Θα μείνεις ή θα φύγεις”;
«Θα μείνεις στην Ελλάδα ή θα φύγεις; Και ποια είναι τα βασικά πράγματα που θέλεις να δεις να αλλάζουν;» τον ρωτήσαμε.
«Δεν έχουμε άμεσα σχέδια να φύγουμε, χωρίς να το αποκλείουμε όμως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αγαπάμε την Ελλάδα και σίγουρα θα περνάμε μέρος του χρόνου μας εδώ. Τι θα ήθελα να δω να αλλάζει; Να μην καταλήγουν όλα στην πολιτική, να προάγουμε την ομαδικότητα, τη συνεργασία και το “openness” -να είμαστε ανοικτοί- και τέλος, να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και όχι μόνο τι να αποκομίσουμε», καταλήγει.