Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«Η συμβολή των Επιχειρηματικών Αγγέλων στη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών στην Ευρώπη»

Πραγματοποιήθηκε το επενδυτικό φόρουμ και διεθνές συνέδριο «Η συμβολή των Επιχειρηματικών Αγγέλων στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών στην Ευρώπη», υπό τη διοργάνωση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) και του Κέντρου Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής (BIC Αττικής), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Μέτρα για την Επιτάχυνση της Δραστηριότητας των Επιχειρηματικών Αγγέλων στο Χώρο της Μεσογείου (MACC-BAM)».
Ως «επιχειρηματικοί άγγελοι» εννοούνται οι επενδυτές που διαθέτουν χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που πληρούν προϋποθέσεις ανάπτυξης.
«Η χώρα μας δεν έχει παράδοση σε αυτούς τους θεσμούς, όπως αυτός των επιχειρηματικών αγγέλων (οι οποίοι είναι κατά βάση ιδιώτες επενδυτές που επενδύουν χρήματα και διαθέτουν χρόνο, εμπειρία και τεχνογνωσία, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης), ενδεχομένως, γιατί μέχρι πρόσφατα υπήρχαν αρκετοί διέξοδοι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Στήριξης Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Διονύσιος Τσαγκρής.
Όπως ανέφερε, η επιχειρηματικότητα μέχρι σήμερα ήταν επιχειρηματικότητα ανάγκης και όχι ευκαιρίας, ενώ τόνισε, ότι η επιχειρηματική κουλτούρα είναι ελλιπής.
Υπογράμμισε δε, ότι αυτό που προέχει είναι η δημιουργία ενός «επιχειρηματικού οικοσυστήματος» με κατάρτιση, γνώση, πόρους, μέσα, επαφές, δικτύωση, συνέργειες και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον.
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε, το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, που αφορούν τη σύσταση επιχείρησης, την εγκατάσταση επιχείρησης, τα εργασιακά - ασφαλιστικά θέματα, τις μεταφορές, τα προβλήματα στη λειτουργία των αγορών, τις συναλλαγές με το Δημόσιο - ανάληψη κρατικών προμηθειών, τη φορολογία, το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, την έρευνα/καινοτομία και τη λύση - εκκαθάριση επιχείρησης.
Ο κ. Τσαγκρής δήλωσε, ότι 5.723 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας συνολικά. Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά και στην πρωτοβουλία Startup Greece (ένα κίνημα πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία μίας νέας γενιάς επιχειρηματιών στην Ελλάδα), επισημαίνοντας ότι το 10% των μελών του είναι από το εξωτερικό και αριθμεί 270.000 μοναδικούς επισκέπτες και 3.800 μέλη στην κοινότητα.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εργασιών του ΕΤΕΑΝ, κ. Σταυρινάκη, υπογράμμισε ότι στόχος του έργου MACC- BAM είναι, μεταξύ άλλων, η στήριξη και η ανάπτυξη των δικτύων των επιχειρηματικών αγγέλων. Πρόσθεσε δε, ότι στο επενδυτικό φόρουμ παρουσιάστηκαν 36 επενδυτικά σχέδια (30 από την Ελλάδα, 4 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία), ενώ τόνισε ότι το 38% αφορά επενδυτικά σχέδια για υψηλή τεχνολογία και το ποσοστό αυτό αγγίζει το 48%, συνυπολογίζοντας το Ίντερνετ και την ανάπτυξη λογισμικού.
Τέλος, ο προϊστάμενος Επικοινωνίας/Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων (Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα), κ. Περουλάκης, δήλωσε ότι απαιτείται στρατηγική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας πέρα από τα εθνικά σύνορα και η δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης, με υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις και οργάνωση δομών. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα είναι και η οργάνωση του επόμενου ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου